Други дан Фестивала филма о људским правима УБРЗАЈ 2015 наставља се данас у скупштинској сали Општине Беране пројекцијом филмова: „Мустанг“ (18 часова) у режији Пауела Гомеза и „Један дан у Сарајеву“ (20 часова) Јасмине Жаблић.

Радња филма „Мустанг“  је смјештена у удаљеном турском селу у којем упознајемо Лалу и њене четири сестре. Оне се враћају кући из школе, весело се играјући са неким дјечацима. Бесмртност њихове игре се претвара у скандал са неочекиваним последицама. Породична кућа полако постаје затвор; школу мијењају савјети о вођењу домаћинства и договарају се бракови. Пет сестара које дијеле исту страст према слободи, проналазе начине да заобиђу ограничења која су им наметнута. Јунакиње овог филма нијесу жртве, јер бити жена у мушком свијету захтијева посебну врсту храбрости.

Узроци и последице атентата који се десио прије сто година у Сарајеву и даље одјекују широм Европе. 28 јуна 1914, Гаврило Принцип је упуцао аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда. Атентат који је послужио као узрок за Први свјетски рат означио је и почетак 20. вијека. Сто година касније, Сарајево одаје признање том дану. Људи различито интерпретирају и реагују на тај догађај. Филм „Један дан у Сарајеву“ говори о различитим аспектима догађаја који су се десили тог дана користећи материјале које су снимили становници Сарајева (мобилним телефонима и камерама), упоредо са материјалима из филмова посвећених атентату, од режисера из Аустрије, Босне, Велике Британије. Ово је прича о посебном дану, али и о свакодневном животу у Сарајеву гдје се вјенчања, сахране, званичне церемоније и политички протести дешавају истовремено. Кроз призму умјетничке интерпретације режисерке Јасмиле Жбанић, овај филм представља забаван документ о људској природи и граду у којем је 20. вијек почео и завршио се.