Фестивал УБРЗАЈ се у Беранама одржава од 2015. године. До сарадње са НВО „Центар за грађанско образовање“ је дошло на иницијативу Општине.

ФЕСТИВАЛ УБРЗАЈ: Филмови који су привукли публику

„Сматрали смо да је важно да се у Беранама приказују филмови на тему људских права и да Беране макар и симболично стане раме уз раме са регионалним престоницама попут Београда, Подгорице, Сарајева и Загреба у којима овакви фестивали имају вишедеценијску традицију“, казао је координатор фестивала за Беране, Небојша Бабовић.

Велики изазов за фестивал у Беранама јебило тражење одговарајуће публике.

„С обзиром да се ради о филмовима који нису комерцијални и који позивају на промишљањео широкомспектру тема. Као успјешан модел се на крају показала сарадња са гимназијом „Панто Малишић“ и Дневном центром за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју. Смтарам да ученицима Гимназије приказивање оваквих филмова помаже да схвате сам концепт људских права и даје примјере са којима се можда не би сусрели у нашој средини или медијима које прате“, објашњава Бабовић.

Само постојање фестивала филма о људским правима у Беранама шаље и поруку да смо једна отворена средина окренута будућности.

„Радује ме што је публика ове године фестивал отварн уз пуну салу Центра за културу. Што показује да фестивал је у петој години остао значајан за Беране“, истиче он.

Чињеница да је фестивал отворио предсједник СО Беране, раније предсједник општине, показује да је беранска локална управа отворена за промоцију људских права.

„С обзиром на овогодишњи успјех фестивала, сарадња са ЦГО ће се наставити и наредних година на задовољство организатора и грађана Берана“, закључује на крају.

Фестивал надмашио очекивања

ФЕСТИВАЛ УБРЗАЈ: Филмови који су привукли публику

Препуна сала Центра за културу Беране на отварању беранског издања Фестивала УБРЗАЈ, који организује Центар за грађанско образовање (ЦГО), у сарадњи са Општином Беране, Центром за културу Беране и Гимназијом „Панто Малишић“, потврда је да је овај израз комуницирања људских права дошао до најшире публике у овом граду.

Координатор за развој у ЦГО-у, Дамир Никочевић, навео је да су људска права основ отвореног и демократског друштва, а да Фестивал УБРЗАЈ представља, како је појаснио, начин да се укаже на изазове и проблеме у остварењу људских права.

„Нама је Фестивал УБРЗАЈ један од начина да другачије, често емотивно, снажно или провокативно укажемо на бројне и тешке теме које су дио наше свакодневнице. Потресне, а опет мотивирајуће судбине јунака и јунакиња филмова, које ћете премијерно гледати, треба да нам врате вјеру да су људска права основ сваког отвореног друштва и да у борби за њих нема компромиса”, истакао је Никочевић.

Он је појаснио и да управо на то подстиче овогодишња селекција Фестивала УБРЗАЈ.

„Истинско залагање за људска права – било да је то наш упорни и принципијелни став да нападе на медије треба ефикасно истражити а прљаве кампање против активиста НВО сектора обуставити, да корумпиране носиоце највиших функција који нештедимице троше наше ресурсе и године треба позвати на одговорност, да жене, млади, особе са инвалидитетом, ЛГБТ особе, Роми, и друге маргинализоване групе заслужују једнаке шансе, да сви ми као грађани имамо право на квалитетну здравствену заштиту и образовање, итд. остаје још недовољно наглашено“, казао је Никочевић.

ФЕСТИВАЛ УБРЗАЈ: Филмови који су привукли публику

Предсједник Скупштине Општине Беране, Новица Обрадовић, оцијенио је да се реализацијом овогодишњег Црногорског фестивала филма о људским правима УБРЗАЈ обиљежавају два јубилеја.

„Фестивал се организује десети пут у Црној Гори, али и пети пут у Беранама, у сарадњи са Општином Беране и Центром за културу у Беранама, а остаје не само први него и једини фестивал такве врсте у Црној Гори“, рекао је Обрадовић.

Он је истакао да је поштовање другог људског бића дио културног идентитета Црне Горе.

„Нажалост, бурна историја ових простора често није била ни чојска, ни јуначка. Испуњена бруталношћу и незамисливом суровошћу, доводила је до много патње и бола, а крај 20. вијека смо дочекали у таквом амбијенту“, казао је Обрадовић.

Обрадовић је навео да је филм, као непосредан и упечатљив вид умјетности, омогућио на најбољи начин да се друштво суочи „са суровом стварношћу, али и хероизмом“.

Црногорски Фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ отворен је у Беранама пројекцијом филмом “Дневник Дијане Будисављевић” који носи, како је Обрадовић казао, носи снажну поруку.

„Овај филм је једна од највећих прича Другог свјетског рата, за коју смо недавно сазнали, а која говори о хуманости, чојству и јунаштву. Надам се још једној деценији вриједних прича, које ће убрзати наш пут ка стварању хармоничнијег и бољег друштва“, закључио је Обрадовић.

ФЕСТИВАЛ УБРЗАЈ: Филмови који су привукли публику

У склопу фестивала одржане су пројекције три филма у Гимназији. На репертоару су били филмови „Дневни отпуст“, “Ноћна сесија” и “Една”. Новина у овогодишњем програму била је панел дискусија. Дискусију о миграцијама и људским правима водио је историчар и савјетник у ЦГО-у Милош Вукановић, док је професор и активиста Мирослав Минић говорио о родној равноправности.

Беранско издање фестивала УБРЗАЈ 2019 завршeно je пројекцијом филма “Која је ово држава!“, у Центру за културу.