Фестивал филма о људским правима „Убрзај“, под слоганом „Пропитивање граница“ по трећи пут  је у одржан у Беранама.  Пројекције су одржане у Гимназији „Панто Малишић“, Центру за културу и Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју, с обзиром да су филмови обухватали широк репертоар тема од проблема дјеце са аутизмом, преко суочавања са прошлошћу до тешкоћа са којима се суочавају млади у свакодневном животу.  Приказани су филмови који су освојили бројне награде на фестивалима широм свијета,  од којих су неки црногорску премијеру имали управо у Беранама.  Филмови „Матијас“, „Живот као цртани филм“, „Пољубац“ „Неопростиво“и „Човјек интегритета“, иако тематски врло различити су нашли публику у Беранама.

Пројекцију филма „Матијас“ у Гимназији „Панто Малишић је најавио директор Сретен Лутовац  уз чију подршку је и проширен број локација на којима се фестивал дешавао.

Фестивал „Убрзај“ у Беранама су отворили Дамир Никочевић, координатор ЦГО и Небојша Бабовић, шеф бироа за односе са јавношћу Општине.

„Убрзај“ организује Центар за грађанско образовање, а локални партнери у Беранама су Општина Беране и Центар за културу. Фестивал филма о људским правима се организује у Подгорици, Котору и Беранама.