У оквиру иницијативе „Европски ђир“ Општина Беране је, заједно са Министарством европских послова и Делегацијом Европске уније у Црној Гори, а у склопу ЕУ4МЕ програма организовала низ разноврсних активности, чиме је у нашем граду обиљежен Дан Европе.


Промовисање европских вриједности почело је одржавањем дебате у Полимском музеју, у којој су учествовали чланови дебатног клуба Гимназије Панто Малишић, на тему „Чланство Црне Горе у ЕУ ће позитивно утицати на очување црногорске традиције и идентитета“.
Поздрављајући представницу делегације Европске уније у Црној Гори Маргариду Маригес и генералну директорицу Директората за приступање Црне Горе ЕУ и правну тековину ЕУ Јовану Драговић, предсједник општине Вуко Тодоровић је послао снажну поруку о спремности локалне администрације у процесу придруживања Европској унији за, како је истакао, добробит наших грађана и испуњенији и квалитетнији живот.


„ У протеклом периоду користили смо могућности које су нам биле доступне кроз европске фондове у циљу стварања повољнијег пословног амбијента, унапређења инфраструктурних капацитета, постизања конкретних промјена на боље за наше грађане. Реализовали смо значајне пројекте који су подигли свијест грађана о могућностима и бенефитима које нам доноси процес приступања ЕУ, међу којима су Одрживи туризам за једнаке шансе, Унапређење капацитета Службе заштите и спашавања и Регионалног бизнис центра, изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода и др. али и најавили оно што слиједи, након приступања. Такође смо марљиво радили на унапређењу наших кадровских капацитета и увјерен сам да ће и у наредном периоду наша сарадња бити још успјешнија и плодотворнија“, казао је Тодоровић.
Он је додао да млади Берана данас шаљу поруку о перспективи Црне Горе и нашег града коју нам доноси европски пут и да нема дилему да је будућност наше дјеце у заједници економског благостања и једнаких права за све.
Генерална директорица Директората за приступање Црне Горе ЕУ и правну тековину ЕУ Јована Драговић је казала да манифестација Европски ђир доноси дух ЕУ у Беране и дух Берана у ЕУ. Осврћући се на историјат Дана побједе над фашизмом она је казала да је ово дан сјећања на све жртве и дан спомена свих хероја који су дали своје животе за слободу.


Подсјетила је да је Црна Гора свој европски пут започела 2010. године, када је стекла статус кандидата за чланство у ЕУ, док су приступни преговори почели 2012.године.
„ Нашој 44. Влади Црне Горе европска будућност је приоритетан циљ, која своју преданост и рад на овом путу доказује конкретним корацима. Тако је за шест мјесеци рада Владе испуњен значајан број привремених мјерила у поглављима 23 и 24,  након дуге стагнације у овом процесу, која воде до добијања ИБАР-а и извјештаја о процјени испуњености привремених мјерила на предстојећој међународној конференцији. Избор недостајућих чланова Судског савјета, судија Уставног суда, Врховног државног тужиоца те доношење не малог броја закона који су у потпуности усклађени са правном тековином ЕУ трасирају још извјеснији пут Црне Горе ка чланству у породици европских народа до 2028. године. “, истакла је Драговић.
„ Чланством у ЕУ Црна Гора ће преузети, не само универзалне вриједности заједништва, слободе и солидарности већ све вриједности које служе просперитету и бољитку свих њених грађана као што су економска стабилност и друштво једнаких шанси за све нас, како за Црну Гору, тако и за Беране“, закјључила је Драговић.
Представница делегације Европске уније у Црној Гори Маргарида Маригес казала је да јој је драго што се Беране придружило Европском ђиру и што је дебата гимназијалаца осмишљена у европском духу.
„ Управо је овакав вид дебате важан у процесу приступања ЕУ јер грађани морају сами за себе да промишљају о томе шта ће чланство у ЕУ значити за њихов живот. То је посебно важно за младе јер ће управо они бити грађани Европске уније али је исто тако важно и за Владу Црне Горе да унаприједи комуникацију са грађанима“, казала је Маригес.


Она је додала да, како Црна Гора убрзава према ЕУ, тако локалне самоуправе морају бити активније и укјлученије у овај процес.„ Из Берана данас шаљемо поруку да заједнички дијелимо визију Црне Горе ускоро у Европској унији“, закључила је Маригес.

Обиљежавање Дана Европе настављено је у главној градској улици, гдје су пред бројном публиком, у културно умјетничком програму наступили ученици Ниже музичке школе, КУД Дуга Монтенегро, малишани из вртића „Радмила Недић“ и Плесни клуб „Дуга“.
Од раних јутарњих сати, основци су састављали пузле и истовремено учили о значају Дана Европе. Такође, одржано је и ликовно такмичење на тему „Европа и ја“, на којем је учествовало 20 дјеце градских и сеоских школа из Берана.
Прво мјесто на такмичењу освојила је Мартина Пантовић из Основне школе „Доња Ржаница“, њој је награду уручио предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић.
Манифестацији су испред Општине Беране присуствовали потпредсједници Дамјан Ћулафић и Младен Премовић и секретарка Секретаријата за привреду, развој и инвестиције, Маја Ђуришић.