Министар европских послова Александар Андрија Пејовић, боравио је данас са сарадницима у радној посјети Беранама.

У склопу посјете, министар Пејовић је имао састанак са предсједником општине Драгославом Шћекићем, посјету Гимназији „Панто Малишић“ и разговор са ученицима те школе о приступању Црне Горе ЕУ, учешће на јавној дебати: „Улога цивилног сектора у процесу приступања ЕУ“, као и посјету Регионалном бизнис центру са инкубатором.

Министар Пејовић је, на јавној дебати коју је организовао ЦРНВО у сарадњи са својим локалним ресурсним центром НВО „Бјелопољски ресурсни центар“, истакао да су локалне самоуправе и цивилни сектор незаобилазни партнери не само у квалитетном приближавању процеса приступања ЕУ грађанима него и у припреми и спровођењу пројеката из европских фондова који директно утичу на побољшање локалних услуга и унапређење живота и рада грађана. Поручио је да Министарство европских послова настоји да, кроз свеобухватан дијалог и сарадњу, приближи европске вриједности, стандарде и политике, као и процес приступања црногорским грађанима и допринесе њиховом разумијевању и активном учешћу у изградњи европске будућности Црне Горе.

Министар је истакао и задовољство што је на територији општине Беране, у претходној финансијској перспективи, реализовано 20 пројеката прекограничне сарадње, укупне вриједности 4,7 милиона еура, у оквиру којих су црногорски партнери имали на располагању око 2,5 милиона еура. Поручио је да је сарадња у привлачењу и спровођењу европских фондова омогућила умрежавање експерата из јавног, приватног и цивилног сектора и допринијела јачању укупног капацитета Црне Горе за коришћење средства која су на располагању за стварне потребе грађана.

У том смислу је посебно нагласио значај реализације пројекта изградње система за третман отпадних вода и канализационе мреже, укупне вриједности 13,2 милиона еура, од чега бесповратна средства ЕУ износе 8,3 милиона еура, а национално суфинансирање 4,9 милиона еура. Изнио је увјерење да ће изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, проширење мреже колектора у граду и обезбијеђење квалитетног и поузданог водоснабдијевања, задовољити потребе локалног становништва.

Истакао је да се Беране налази на програмском подручју сва четири билатерална програма, с Албанијом, Косовом, Босном и Херцеговином и Србијом, вриједности 43 милиона еура, на програмском подручју трилатералног програма за Италију, Албанију и Црну Гору, укупне вриједност од 93 милиона еура, као и три транснационална програма Медитеранског,Јадранско-јонског и Дунавског транснационалног програма, и нагласио да је учешће у овим програмима прилика је да се подржи локални буџет у спровођењу развојних активности у области подстицања запошљавања, мобилности радне снаге и друштвене и културне инклузије; заштите животне средине; превенције и управљања ризицима; те промоције туризма и културног и природног наслеђа.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић је истакао да су у Општини Беране у протеклом периоду реализовани бројни пројекти финансирани из фондова ЕУ који су допринијели унапређењу инфраструктуре, техничких и људских капацитета. Поручио је да кроз пројекте, попут изградње новог Ватрогасног дома, Бизнис центра, возила за Комунално предузеће, постројења за пречишћавање отпадних вода и изградње 94 стамбене јединице за расељена лица на Рудешу, грађани могу непосредно да осјете корист и могућности током и након процеса приступања Европској породици народа. У наставку је нагласио да смо свједоци да сарадња општине и НВО даје позитивне импулсе кроз више пројеката, који из године у годину, привлаче пажњу и интересовање грађана и јавности. Општина Беране ће и убудуће подржавати све невладине организације који имају квалитетне пограме , правце и циљеве, који на крају резултирају свакако и доброј спони са локалном управом.

Извршна директорица ЦРНВО-а Ана Новаковић је истакла да процес европске интеграције Црне Горе није само дијалог о ЕУ на високом нивоу, учешће у преговорима, или организовање скупова са доносиоцима одлука. Процес придруживања Црне Горе ЕУ су све реформе које треба да се десе у друштву у складу с европским стандардима, и многе од њих треба управо да се догоде у општинама и у локалним заједницама. Она је поручила да грађани и НВО-и имају посебно мјесто, једнако важно као и доносиоци одлука, те да постоји велики простор за заједнички рад, посебно кроз прекограничне програме које подржава ЕУ, а који су прилика за општине и локалне НВО-е да реализују пројекте и идеје у локалним заједницама.

Заједно са сарадницима и предсједником oпштине, министар Пејовић је обишао Регионални бизнис центар с инкубатором, вриједан 630 хиљада евра, истакавши увјерење да ће његов рад допринијети расту конкурентности сјевера Црне Горе, кроз снажење пословног сектора, односно јачање малих и седњих предузећа.

Такође, у склопу посјете, министар и предсједник општине су посјетили Гимназију „Панто Малишић“ гдје су с ученицима разговарали о вриједностима ЕУ и очекивањима од чланства Црне Горе у Унији.