Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић уручио је данас, уз поштовање епидемиолошких мјера, Њ. П. епископу Будимљанско-никшићком и администратору Митрополије црногорско-приморске, Г. Јоаникију највише општинско признање – награду „21. јул“.

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

Прошле године због појаве коронавируса није одржана свечана сједница Скупштине поводом Дана општине, 21. јула, па се због тога награде уручују накнадно.

Предсједник Шћекић је истакао да му причињава велико задовољство и посебну част што је у прилици да управо на најрадоснији хришћански празник – Божић, у име Општине Беране и грађана Берана, уручи најпрестижнију општинску награду Високопреосвећеном Епископу Јоаникију.

„Вама преосвећени владико посебно хвала што сте на један изузетан начин дали допринос да наш крај, наше Беране, буду препознати не само у Црној Гори, већ и ван њених граница.

Хвала вам што сте дали велики допринос да се сачува и обнови духовност народа овог краја, да се поштује традиција.

Што сте допринијели да сви ми из дана у дан будемо све више вјерујући, да радимо у општем интересу.

Велико Вам хвала за све доприносе кроз изградњу светиња у овом крају. То је за нас много значајно јер обновити све оно што је некада постојало и изградити ново оставља посебан печат за будућа покољења“, нагласио је предсједник општине Беране.

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

Предсједник је оцијенио да ми у Беранама морамо посебно вредновати допринос владике Јоаникија који се огледа, између осталог, кроз враћање духовности Полимском крају и зато се захвалио онима који су епископа Будимљанско-никшићког предложили за добитника овог најзначајнијог признања, као и Комисији која га је изабрала.

Ваше преосвештенство, Ви сте дали несумњиво велики печат овом крају и ако Бог да, да наставите тако и убудуће на вишим позицијама. Беране се вашем путу посебно радује,  желимо Вам сваку срећу и много успјеха, а ми ћемо вас и даље пратити у Вашим добрим дјелима и намјерама„, нагласио је први човјек беранске општине.

На крају је изразио наду да ће пандемија коронавируса ускоро престати и живот се вратити у нормалне токове. Честитао је још једном уз најљепше жеље, свима онима који славе, најрадоснији хришћански празник – Божић.

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

Владика Јоаникије је на почетку свог излагања поздравио присутне традиционалним поздравом, у духу данашњег празника, „Мир Божји, Христос се роди“.

Од срца вам благодарим што сте донијели одлуку да ме наградите овом високом наградом Општине Беране јер то представља велику част за мене.

Свјестан сам да заслуге за ову награду нису само моје, прије свега мислим на наше давне претке, јер да нису Немањићи утемељили овдје велику светињу манастир Ђурђеви Ступови и да нису славни епископи будимљански радили много и жртвовали себе за свој народ, и радили пуно на пољу културе, просвјећивању народа, обогаћујући душу свог народа, не бисмо ни ми могли све из почетка.

Ми смо наставили оно што су нам они завјештали. Прије свега, да чувамо старе светиње, да обновимо порушене, али исто је тако њихово завјештање да градимо нове“, казао је владика.

Владика Јоаникије је одлучио да новац од награде донира беранском Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју.

Према његовим ријечима, од када је у Беранама, а то је последњих 20 година, већи дио посла био је посвећен обнови старих светиња.

„Са том обновом, и обнова памћења је била наш задатак. Зато смо у сарадњи са Општином Беране и са другим институцијама одржали више научних скупова како би обновили наше памћење, нашу традицију јер је у доба комунистичког режима то све било запостављено, заборављено, са великим последицама по нашу духовност. Али тамо гдје су јаки коријени лако се све обнови и опет се свега присјетимо, и заправо вратимо се сами себи“, истакао је епископ будимљанско-никшићки и наставио:

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

„Захваљујем Општини на овом великом признању. Захваљујем што сте сагледали и правилно процијенили све оно што смо радили у овом граду, а и шире, то је за нас наравно велика част.

Посебно желим да истакнем велику благодарност Општини Беране што је од почетка, а нарочито последњих година, дала велики допринос нашем заједничком дјелу изградњи храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама. То је нова светиња која ће обновити наше памћење, удубити нас у тајне наше историје јер је посвећена највећој личности из нашег народа. Ономе који нас је као народ сабрао, објединио, уздигао и просветлио. Увијек треба да се сјећамо најзаслужнијих и у том погледу ми смо гледали да учинимо да не заборавимо нашу прошлост и најзначајније личности из нашег народа“.

Истакао је да му је велика част и радост што му се награда „21. јул“ уручује на дан Христовог рођења, поручујући да све што је до сада урађено у Беранама темељило се на светој вјери.

Све оно што је велико засновано је на светој вјери. И ова последња борба за наш идентитет, за наше име, за светиње, за памћење, за част и образ наше отаџбине, била је борба која је прешла границе наших црквених порти. Био је то један велики подвиг нашег народа да сачува своје име, своју вјеру и у томе смо сви заједно учествовали.

Ја вам благодарим што сте се одазвали позиву нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија који је све нас позвао да не дамо светиње, да чувамо своју вјеру, језик, писмо, културу и своју душу“, закључио је владика, честитајући још једном празник.

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

Владика Јоаникије је предсједнику општине Беране Драгославу Шћекићу уручио на дар готовни Зборник о Светом Стефану Немањи, на којем су радили са угледним научницима дужи низ година, као и са многим људима, како је рекао, од пера и знања, који су уступили своје радове за Зборник.

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

Предсједник СО Беране Новица Обрадовић казао је у свом обраћању да је у 2020. години било изузетно тешких тренутака.

„Ту посебно мислим на дан кад је утамничен наш владика јер смо тога дана утамничени сви ми. Сваки добронамјерни човјек, ма којој вјери припадао, осудио је тај чин. Такви догађаји су оставили траг, али путем традиције и са вјером у Христа пребродили смо све то“, нагласио је Обрадовић.

Он је навео да је Комисија, коју је оформила Скупштина, донијела Одлуку да управо Његово Преосвештенство буде добитник најважније општинске награде, која се додјељује једном у двије године.

„Због пандемије коронавируса нисмо успјели да организујемо свечану сједницу СО Беране на Дан општине, 21. јула, и зато смо предсједник општине и ја одлучили да баш данас, на Божић, уприличимо уручење овог значајног признања. Да подијелимо са Вама радост Христовог рођења и ове најбитније општинскенаграде“, казао је предсједник беранског парламента.

„Сматран да смо почаствовани тиме што имамо прилику да Вама владико уручимо најљепше признање града. Желим да вам честитам у име Со Беране, и у своје лично“, додао је, честитајући уједно свима који славе Божић.

Епископу Јоаникију уручена награда "21. јул", новац од награде донирао Дневном центру

Предсједница Жирија за додјелу награде „21. јул“ Милка Боричић честитала је епископу Будимљанско-никшићком, Г. Јоаникију на добијеном признању.

„Награда „21. јул“ додјељује се као посебан облик признања за најбоље остварене резултате у различитим областима рада и стваралаштва који су од изузетног значаја за развој општине Беране.

Иако награда због пандемије није могла бити уручена за Дан општине, ипак, морам истаћи да ми је драго што се баш данас на велики дан (Божић) великим људима, какав је наш уважени владика, додјељују награде“, казала је Боричић.

Након што је прочитала импонзантну биографију Његовог преосвештенства уз жељу да настави да доприноси добробити Берана, излагање је завршила цитирајући покојног патријарха српског Павла:

„Човјек не може да бира вријеме у којем ће се родити и живјети; од њега не зависи ни од којих родитеља, ни од ког народа ће се родити, али од њега зависи како ће он поступати у датом времену: да ли као човјек или као нечовјек, без обзира на то у ком народу и од којих родитеља“.

Уручењу награде присуствовали јеремонах Евстатије Драгојевић и протођакон Вуксан Вешовић, који су били у пратњи владике Јоаникија, као и шефица Кабинета предсједника општине Дубравка Јованчевић и шеф Бироа за односе са јавношћу Никола Урошевић.