У Беранама је у организацији ФОРС Монтенегра – Фондације за развој сјевера Црне Горе и Општине Беране, у оквиру пројекта „Прекогранични зелени договор”, почео дводневни тренинг на тему унапређивања система управљања чврстим отпадом. Тренинг се организује за представнике институција надлежних за очување животне средине, комуналних и инспекцијских служби и комуналних предузећа у циљу јачања њихових капацитета и развоја прекограничне сарадње у овој области.

Тренингу присуствује око 30  представника поменутих институција који имају прилику да од професора Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, проф. др Бојана Батинића и проф. др Дејана Убавина, слушају о могућностима унапређења управљања отпадом кроз упознавање са савременим стандардима и праксом у овој области, значају циркуларне економије у управљању отпадом, пројектовању и планирању депонија, мјерама за њихову санацију и сл.

Пројекат „Прекогранични зелени договор” има за циљ унапређивање квалитета услуга у сектору заштите животне средине и управљања отпадом и подизање нивоа свијести становништва о значају еколошки одговорног понашања у очувању животне средине и природних ресурса.

Главне активности укључују набавку опреме и возила за комунална предузећа и службе, обуке за њихове запослене, семинаре и презентације о доброј пракси Европске уније у управљању чврстим отпадом,  истраживање о структури отпада, анкете о еколошкој свијести и навикама становништва, прекограничну конференцију на тему унапређивања управљања чврстим отпадом, кампању подизања нивоа еколошке свијести, публикације на еколошке теме, ЕКО караване, промовисање смањења употребе пластичних кеса итд.

Пројекат се реализује у партнерству са организацијом Европски центар за права мањина са Косова* , а мјесто реализације обухвата општине Андријевицу, Бар, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Петњицу, Плав, Подгорицу, Колашин, Мојковац, Рожаје, Тузи и Улцињ у Црној Гори и општине Пећ, Исток, Клину, Дечане, Јуник и Ђаковицу на Косову.

Пројекат финансира Европска унија у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020, а у Црној Гори суфинансира Министарство јавне управе. Уговорно тијело за пројекат је Министарство финансија – Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи.