Општина Беране и Општа болница Беране, током прошле године, аплицирале су на конкурс Амбасаде Бугарске и кроз програм ,,ОDA 2022” добиле грант у износу од 35.000 еура, без ПДВ-а, како би се олакшало лијечење обољелих од коронавируса и унаприједила опрема ове здравствене установе. Према ријечима предсједника Општине Вука Тодоровића, пројекат који се тренутно спроводи од велике је важности за локалну заједницу,  и за сјевер, јер Општа болница, ако је судећи према стручном кадру и свим осталим капацитетима, заслужује да буде регионални здравствени центар. Изразио је задовољство што је Општина Беране, као апликант, помогла Општој болници, као кориснику, да спроводи овај пројекат.

На предавању, са посебним освртом на ковид инфекцију, искуства и резултате у лијечењу, које је организовано као једна од активности на пројекту, директор ОБ Беране др Милорад Магделинић казао је да у циљу унапрјеђења здравственог система на сјеверу Црне Горе, кроз грант Општа Болница добила је опрему – систем за кисеоник и хидрауличне кревете за ковид одјељење, што ће значајно утицати на повећање квалитета пружања здравствених услуга. ,,Беранска болница је реномирана здравствена установа, једна од најбољих у Црној Гори, како по кадровским капацитетима, тако и у погледу инфраструктуре и опреме”, казао је директор ОБ Беране др Милорад Магделинић.

Инфектолог, др Милован Живковић, казао је да је ОБ Беране добила помоћ Амбасаде Бугарске, што је од значајна јер је Општа болница током пандемије била регионални медицински центар за лијечење ковид обољелих из Бијелог Поља, Мојковца, Плава, Гусиња, Рожаја, Андријевице, Петњице и Берана.

“У Беранама, као и у Црној Гори, број обољелих од Ковид-19 је у посљедње вријеме у порасту, али се последњих дана биљежи пад. Клиничка слика садашње варијанте коронавируса је блажа, па је смањен притисак на ОБ Беране. Последњих дана број обољелих у Црној Гори је у паду и испод је бројке од 3.000, што су оптимистичке најаве и очекујем да ће крајем наредног мјесеца, број обољелих бити сведен на неке спорадичне случајеве и мислим да је ово посљедни реп коронавирусне инфекције”, закључио је др Живковић на предавању.

Пројект менаџер  на пројекту је помоћница сектетара за економски развој Општине Беране Маја Пешић.