Делегација Општине Беране у саставу предсједник СО Беране Новица Обрадовић и менаџер Општине Владимир Ђаковић боравила је у радној посјети Бањалуци. Овом приликом састали су се предсједником Скупштине Града Зораном Талићем, директором Бизнис зоне и директором Комуналног предузећа и регионалне депоније, посјетили градску топлану, договорили привредну сарадњу…

Договорена сарадња Берана и Бања Луке

„У току посјете имали смо више сусрета, састанака и обилазака, који могу бити крајње корисни по нашу општину“, казао је менаџер Ђаковић.

Први састанак одржан је у просторијама СО Бањалука, којем су од стране домаћина присуствовали – предсједник Скупштине Града Бањалуке Зоран Талић са сарадницима, директор Бизнис зоне „Рамићи“ и директор Комуналног предузећа и регионалне депоније.

Договорена сарадња Берана и Бања Луке

У разговору је заједнички констатовано да треба продубити све видове сарадње на свим нивоима, а нарочито у домену привредне сарадње.

„У склопу посјете је био организован обилазак бизнис зоне „Рамићи“ и Регионалне депоније. Бизнис зона у Бањалуци тренутно запошљава преко хиљаду људи и у њој послује више од тридесет компанија и сматрамо да се њихова искуства могу успјешно примијенити у развоју наше бизнис зоне. Са директором је договорено да ће нам омогућити контакт са свим корисницима њихове бизнис зоне, како бисмо им могли презентовати предности улагања у Беране, као и да ће он сам препоручити бизнис зону „Рудеш“ свим својим корисницима. Исказао је спремност да он и његови сарадници посјете Беране и учествују у раду на форумима привредника које бисмо ми организовали“, навео је менаџер Општине.

Договорена сарадња Берана и Бања Луке

„У току обиласка регионалне депоније упознали смо се са третманом отпада, обрадом и пласманом рециклабилниох сировина, а посебан утисак на нас је оставило постројење за спаљивање гасова из тијела депоније, које ће се у наредној фази користити за добијање електричне енергије, као и постројење за пречишћавање депонијских вода. Депонија и отпад који се тамо складиште третирају се у највећој мјери по  европским стандардима, мјерама и нормативима“, рекао је он.

Договорена сарадња Берана и Бања Луке

Другог дана представници наше локалне самоуправе су посјетили сУ градску топлану која функционише по принципу приватно јавног партнерства и која је готово у потпуности са лож уља као енергента прешла на потрошњу дрвене сјечке и на тај начин не само да је смањила губитке који су били значајни, него је и остварила велику добит.

„Сматрам да би се овај вид централног гријања могао користити и код нас у мањим капацитетима јер би ово решење било и исплативо и примјењиво. Остварили смо и контакте са приватном компанијом која се бави производњом котлова за ове системе гријања“, објаснио је Ђаковић и додао да су на крају посјетили компанију Бенто продукт која се бави производњом бентонита у индустријске и грађевинске сврхе, и представници те компаније су показали интересовање за сарадњу са компанијама из Берана.

„Позвали смо представнике градске управе Бањалука да посјете Беране и буду наши гости, што су они радо прихватили и најавили посјету нашем граду“, закључио је он.