„Смјерница за развој одрживог социјалног становања“ била је тема данашњег састанка, који је одржан у Великој сали, између представника Општине Беране, ЦРС- Америчке невладине развојне и хуманитарне агенције, представника Правног центра и Агенције за становање из Подгорице.

Будући да је Општина одговорна за управљање и одржавање објеката социјалног становања, и да се у пракси сусреће са различитим изазовима, разговарало се о конкретним активностима које би ЦРС могао подржати у оквиру текућег пројекта.

У оквиру ЦРС пројекта “Одрживи повратак  и интеграција расељених лица  и избјеглица у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији„, финансираног од стране Владе Сједињених Америчких Држава, подржавају се локалне заједнице да успоставе одржив систем социјалног становања у зградама које се граде из средстава у оквиру РСП, као и свих осталих пројеката и иницијатива.

На састанку је договорена  размјена искустава и добрих пракси у области социјалног становања и пружање техничке подршке при успостављању локалних правних оквира за социјално становање од стране ЦРС-а.

Такође, представљене су Смјернице за управљање објектима социјалног становања изграђених у оквиру ИПА и РСП програма, као и два кључна документа везана за одрживост овог пројекта, Одлука о утврђивању висине закупнине и Одлука о остваривању права на покриће трошкова закупнине. Наведена документа достављена су Министарству рада и социјалног старања и Министарству одрживог развоја и туризма Црне Горе.

Састанку су присуствовали потпредсједник општине Беране Марко Лалевић, савјетница за расељена лица Љубинка Мијовић, савјетница за социјалну и дјечју заштиту  Сабахета Цикотић, Ђенана Мекић (ЦРС/ Сарајево), Дино Мујановић (ЦРС/Београд), Олга Тузовић (Агенција за становање Подгорица) и Сања Чађеновић (Правни Центар).