У малој сали Општине Беране, јуче је одржан састанак  предсједника Скупштине, Горана Киковића са представницима Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, г – дином Александром Белченком,  првим секретаром Амбасаде  и Елизаветом Борисовом, шефом протокола.

Састанку је присуствовао и Небојша Јушковић, предсједник Удружења ветерана 63 падобранске бригаде за ЦГ, као и секретари ресора локалне управе у чијој је надлежности реализација послова који су били тема састанка: Зоран Јојић, секретар Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО,  Вуко Трифуновић, замјеник директора Центра за културу, Марко Лалевић, секретар Секретаријата за планирање и уређење простора, Дубравка Јованчевић, руководилац Службе предсједника, Јасмина Ђукић, секретарка Скупштине, Миомир Војиновић, савјетник предсједника Општине и Милета Шекуларац, савјетник у Служби Скупштине.

Тема састанка су били предузимање даљих активности у вези са доношењем одлука о подизању спомен обиљежја совјетском маршалу Георгију Константиновичу Жукову, црногорском и васојевићком јунаку, Александру Лексу Саичићу и давање назива улици по совјетском космонауту Јурију Гагарину, oрганизовање изложбе фотографија руске новинске Агенције РИА Новости и сарадња са Културним центром Санкт Петербурга.

Договорено је да се у складу са Законом о спомен – обиљежјима у што краћем року,  покрене процедура израде одлука  и убрза поступак подизања споменика. Везано за организовање изложбе фотографија, договорено је да се иста организује ове године у новембру.

Представници Амбасаде су понудили Општини Беране,  сарадњу са Културним центром Санкт Петербурга и истакли да постоји спремност њихових културно умјетничких друштава да о свом трошку гостују у Беранама. Такође, по успостављању комуникације и кроз даљу сарадњу,  постоји могућност да културно умјетничка друштва из Берана гостују у Санкт Петербургу.

Након одржаног састанка и обиласка Спомен куће војводе, Гавра Вуковића и цветног  парка у центру града, гости из  Амбасаде су посјетили и Епархију будимљанско – никшићку, гдје су разговарали са Њ.П. епископом Господином Јоаникијем.