Полазницима који су успјешно завршили обуку у оквиру пројекта „Цјеложивотно учење“  за звање сервисер/ка рачунара, данас су  свечано уручени сертификати у Великој сали Општине Беране.

Поменути пројекат имплементира општина Беране, у сарадњи са својим пројектним партнером Mondo Bianco- PJ Script Berane, а донатор пројекта је Завод за запошљавање Црне Горе.

Напоменућемо да је  пројекат  „Цјеложивотно учење“  започет у јулу прошле године и траје годину дана. Његов циљ  је унапређење знања и компетенција особа са инвалидитетом  (ОСИ) и њиховог ангажовања и стицања услова за запошљавање након развијања вјештина.

Финасијски менџер пројекта Радуле Бојовић казао је, да је укупна вриједност пројекта  51.828,16 €.

„ На самом почетку пројекта формирали смо пројектни тим, а у сарадњи са ЗЗЗЦГ изабрали смо лица која ће учествовати у пројекту, а онда смо кренули са активностима. Четрнаест особа са инвалидитетом је прошло тренинге психолошке подршке, након завршених тренинга десет особа је похађало тромјесечну  обуку, коју је вршила ЈУ Средња стручна школа, као лиценцирани извођач програма образовања за одрасле, док су четири особе прошле обуку на раду у d.o.o PJ Skript Berane“, истакао је Бојовић.

Координаторка пројекта Ивана Богавац- Новак нагласила је да су добитници сертификата потписали и уговоре, па ће осморо лица са инвалидитетом  бити запослено у Општини, а двоје у партнерском предузећу PJ Skript Berane на период од шест мјесеци.

Полазницима пројекта „Цјеложивотно учење“ који су успјешно завршили обуку, сертификате је испред Општине Беране уручила помоћница секретара за инвестиције и пројекте, Маја Пешић.

„Општина Беране већ шесту годину за редом успјешно реализује пројекте у сарадњи са ЗЗЗЦГ, а у оквиру „Грант шеме за запошљавање особа са инвалидитетом“. Показали смо се до сада као поуздан партнер, јер по завршетку пројеката дио полазника наставља са радом у Општини или општинским предузећима. Навешћу као примјер, пројекат „Једанаке могућности за све“, који је реализован у сарадњи са ВИК Беране, гдје су  сва четири полазника, запослени и по завршетку пројекта. Такође, у оквиру пројекта „Будимо креативни“ финансираног из исте грант шеме, Општина Беране и ТО су добиле своју прву Сувенирницу, а по завршетку пројекта двије особе су засновале радни однос у ТО Беране.

Као дио тима у Општини Беране, који ради на пословима припреме и реализације пројеката истакла бих значај одрживости свега шта осмислимо и реализујемо на терену. Управо из тог разлога, Општина Беране је препозната код донатора као добар, поуздан и успјешан сарадник“, нагласила је Пешић.

Из ЗЗЗЦГ су казали да ће и у будућем периоду подржавати  овакве пројектне идеје које имају за циљ повећање запослености особа са инвалидитетом.