Општина Беране је посредством  Секретаријата за пољопривреду, туризам, водопривреду и заштиту животне средине спровела акцију бесплатне додјеле садница шљиве пољопривредним произвођачима – воћарима са подручја општине.

Сходно мјери из Агробуџета за 2017. годину Општине Беране – мјера 4, подршка подизању производних воћних засада (4.1. регресирање садница воћа- шљиве), извршена је набавка 6 500 садница шљиве сорте „чачанска родна“, а испоруку је извшио изабрани понуђач са тендера ДОО „Екоплант“ из Подгорице.

Владало је велико интересовање међу пољопривредним произвођачима, а исти су могли своје захтјеве да предају Секретаријату за пољопривреду, туризам, водопривреду и заштиту животне средине од 10. – 20. октобра 2017. године.

Расподјела садница је извршена у кругу новог Ватрогасног дома 14. и 15. новембра, при чему је обухваћено 205 корисника ове мјере.

Према ријечима секретара Ранка Шћекића, ова мјера је наишла на позитивну реакцију међу пољопривредним произвођачима, а уједно представља и наставак шире акције која се годинама спроводи у циљу ревитализације постојећих и подизању нових комерцијалних засада воћњака. Истакао је да ће се овај програм наставити и наредних година, као и многи други које Општина Беране реализује а све са циљем да се унаприједи пољопривредна производња.