Културно умјетничка манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“, одржана је синоћ на Његошевом тргу.

Поменуту манифестацију у нашем граду по шести пут организује Општина Беране, односно Секретаријат за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО.

„ Није случајно што ђинђуве расипамо по тргу који носи Његошево име, јер је то начин да се умјетност изнесе на улице и тако постане доступна свима. Ове године имали смо другачији концепт него претходних, направили смо нешто другачије и на неуобичајен начин афирмисали културу. Да смо успјели да освјежимо нашу манифестацију, показао је број љубитеља умјетности и њихова реакција “, казали су из организационог тима.

У ноћи која је била посвећена умјетности и умјетницима представили су се берански умјетници Лука Радојевић, Драгомир Ћулафић, Лука Нововић, Драгана Поповић, Теа Лекић, Амила Ашимовић, Весна Ојданић, Настасија Зоговић, Милена Пековић, Наталија Кораћ, Магдалена Булајић, Елена Бабовић, Огњен Бабовић, Антонија Добрашиновић, Милија Пајковић, Лазар Јокић, Велимир Ралевић, Маша Раковић, Аднан Уковић, Сергеј Арсенијевић, сестре Јелена и Косара Ристић.

Специјални гости манифестације „Ладица ђинђува по тргу просута“ били су глумац Црногорског народног позоришта Слободан Маруновић и кинески умјетник Лиу Јанг.

Слободан Маруновић  је истакао да простор Његошевог трга подсјећа на културне просторе Дубровника и Будве и да му је драго што се ниво културних догађаја у Беранама опет приближава некадашњем, јер је Беране увијек било епицентар културних дешавања. Глумац се представио  говорећи стихове Вита Николића, поему „Ноћ скупља вијека“, као и одломак из представе „Потоња ура Његошева“.

„Нисам случајно одабрао да се представим одломком из представе „Потоња ура Његошева, рађене по тексту Слободана Томовића.

Беране је поред њега изњедрило још умјетника, попут Миша Кораћа, Драгана Рачића, Мирка Влаховића“, рекао је Маруновић.

Програм су водиле Наташа Вукајловић и Слађана Пипер.