Потпредсједник Општине Беране Дарко Стојановић угостио је представнике организационог тима манифестације “Црна Гора у ритму Европе”, директора телевизијског програма, Игора Карадаревића и кординаторку за Црну Гору, Саиду Чикић. На састанку је договорено учешће дјеце из Берана, која ће наш град представљати на  највећој дјечијој музичкој манифестацији такмичарског типа у региону, која ће се у првој половини 2022. године одржати у Подгорици.

 “Важно је да дјеца и омладина из нашег града буду дио ове манифестације. Пандемија вируса Корона ограничила је младима, поред редовних школских активности, и дружење и рекреацију, тако да ће им учешће на овом пројекту омогућити мало забаве и дружења. Надамо се да ће наши млади суграђани узети побједу на такмичењу,  и омогућити да се највеће дјечије такмичење овог типа у региону 2023. године одржи код нас, или у неком од градова на сјеверу. Задовољство нам је што настављамо сарадњу са тимом Црна Гора у ритму Европе и самим тим подстичемо младе таленате у нашој општини”-  казао је потпредсједник Стојановић.

Према ријечима директора програма  Игора Карадаревића, у Србији ово је био најгледајнији програм за дјецу и младе. Манифестација пласира здрав, културни и лијеп садржај. Што се тиче програма манифестације и новина, ове године  сједиште припрема за дјецу из свих градова ће бити у Подгорици. Снимаће се и спотови у циљу популаризације црногорских општина, казао је Карадаревић и изразио задовољство поводом учешћа дјеце из Берана.

Ова манифестација осмишљена је у складу са Европском повељом о учешћу младих у животу, а њен циљ је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Црној Гори, промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова и поштовање људских права.

Према ријечима организатора ,,Црна Гора у ритму Европе” је дипломатска дјечија манифестација коју подржавају амбасаде Шведске, Белгије, Кипра, Португалије, Финске, Норвешке, Грчке, Италије, Хрватске, Шпаније, Турске, Аустрије, Холандије, Данске, Мађарске и Словеније. Претходних година Општина Беране је учествовала у овом пројкету, па су дјеца из Берана имала прилику да се друже и такмиче са другарима из других црногорских општина. Као плод успјешне сарадње, локална самопуправа и ове године прихватила је да буде дио овог великог пројекта.

Дјеца и омладина из Берана и осталих градова Црне Горе почетком наредне године, након вишемјесечних обука, наступаће на финалној вечери такмичења,, Црна Гора у ритму Европе”. Поред тога што ће представљати свој град, представљаће и једну земљу Европе, коју им додјељује организатор.  Директан телевизијски пренос биће на телевизији са националном покривеношћу у Црној Гори. Побједника сљедује награда, што ће подразумијевати и путовање у неку од земаља која подржава ово такмичење.Финално такмичење одржаће се у Подгорици током наредне године. Дјеца учесници представиће се на страном језику.