Ликовном изложбом дјечијег стваралаштва завршена је  Манифестација “Дјеца сликају на асфалту – Берански Монмартр”

У организацији Општине Беране, односно Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са невладиним организацијма  и Јавне установе Полимски музеј Беране, отворена је изложба ликовног стваралаштва ученика  основних и средњих школа из овог града.

На изложби су представљена 87 ликовна рада, на платну и папиру,који су креација И слободан избор  ученика основних школа „Вук Караџић“ , „Вукашин Радуновић“, „Радомир Митровић“, „Полица“, „Доња Ржаница“, „Лубнице“ , „Владислав Рајко Кораћ“ – Штитари, “Вукајло Кукаљ из Шекулара, те  ученика Гимназије „Панто Малишић“ и Средње медицинске школе „др Бранко Зоговић“.

Том приликом, отварајући изложбу , секретар Зоран Јојић казао је да радови коју се вечерас изложени  представљају најљепши поклон и право откривање богаства И снова  коју има младост Берана.

„Ми имамо вас и можемо рећи Беране има будућност која је данас потврдила најљепше и најтананије мисли и доживљаје радости исказане кроз ликовне радове кроз васе снове.

Он је додао да ова изложба треба да буде обнављање неких традиционалних манифестација, које кроз ликовно изражавање и иницијативе културних дешавања дјеце и младих, може бити покретач и агенс који је истовремено универзалан али и конкретан , подједнако испуњен и дефинисан прошлошћу, отворен за садашњост и усмјерен ка будућности. Ликовним сусретом дјеце и младих желимо да успоставимо и дефинишемо, као трајну активност ,  мјеру  програма културне обнове и културне препознатљивости Берана у дијелу стваралаштво дјеце и младих Берана.

„Такав агенс може да конституише нови градски културни идентитет као израз урбаног и у синергији различитих идентитета може да буде  исказ и мултикултурализма и подстицање њихове посебности као нечег занимљивог, привлачног и богатог“ – рекао је Јојић.

Педставницима школа и наставницима-менторима уручене су захвалнице и дипломе а професори ће на крају трајања изложбе одабрати  три најбоља рада у овој години које ће општина на пригодан начин наградити.

Добар дио ликовних радова на овој изложби настао ја на манеифестацији „Дјеца цртају на асфалту“ која је прије неколико дана одржана на платоу испред зграде Општине на којој је узело учешће 118 дјеце предшколског васпитања и ученика основних и средњих школа из Берана.

Ову манифестацију финансирало је Министарство културе Црне Горе јавног   конкурса  за реализацију програма „Развој културе на сјеверу“ у 2017. години.