Отварањем изложбе ,,Одликовања и ознаке црногорске војске до 1916. године“ аутора мр Марка Јанкетића, Горана Бубање и Виолете Фолић, протеклог викенда обиљежена је манифестација Ноћ музеја у Музеју града Будве.

Текст
Фото: ЈУ Музеји и галерије Будве

У име ЈУ „Музеји и галерије“ Будве присутнима се на самом почетку обратио руководилац ове установе, Јово Ђуровић, а након њега и један од аутора ове изложбене поставке, мр Марко Јанкетић, који је и говорио о истој.

Текст
Фото: ЈУ Музеји и галерије Будве

Изложбу је отворила директорица Полимског музеја, Виолета Фолић, а на изложби су били изложени и предмети хералдичке збирке беранског музеја.

Директорица Виолета Фолић је нагласила да је тема која је обрађена веома интересантна, јер одликовања и ознаке имају велико културно-историјско значење, илуструју политичке догађаје земаља у којима су настала, а посебно прате ратна збивања.

„Умјетничка израда одликовања свједочи о културном нивоу средине, о њеним успонима и падовима. Она су симбол борбе, храбрости и побједе и хроничари једног времена. Дакле, говоре о времену, култури и људима, и као такве имају непроцењиву вриједност“, навела је Фолић.

Такође је искористила прилику да нешто каже и о војводи Миљану Вуковом Вешовићу, као значајној историјској личности која је имала велики број одликовања из периода на који се односи изложба.

На крају је нагласила да овакве изложбе имају за циљ да освјеже у људима осјећање блискости и јединства са својим прецима, да подстакну на изучавање историје и очување њеног духа као особености међу другим народима свијета.

Текст

Фото: ЈУ Музеји и галерије Будве

Након отварања изложбе Музеј града Будве је био отворен за посјетиоце до поноћи, а изложба ће трајати наредних мјесец дана.