Деветогодишњи Александар Ралевић побједник је Богојављенског пливања за часни крст које је Епархија Будимљанско – никшићка традицинонално организовала испод градског моста. Њему је као најмлађем учеснику побједу препустио седаманаестогодишњи Александар Башић који је први допливао до крста, док му је признање уручио владика Јоаникије.

Деветогодишњи Александар Ралевић први допливао до часног крста

У пливању за часни крст у ријеци Лим учествовало је око 40 одважних младића и једна дјевојка, док је велики број грађана испратио овај догађај. Ивана Радевић је наставила стопама своје старије сестре, која је прије двије године такође учествовала у Богојављенском пливању.

Александров отац нам је казао да се његов син није посебно спремао за данашње пливање, као и да му је ово први пут да учествује.

Деветогодишњи Александар Ралевић први допливао до часног крста

„Ми на сјеверу смо навикли смо на хладноћу, а посебне приреме Александар није имао, јер кад се плива за крст није тешко“, казао нам је кроз смијех његов отац.

Прије него што су учесници запливали у хладне воде Лима, његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки, Господин Јоаникије је обавио освећење ријеке Лим и погружавање крста. Владика је затим свим вјерницима честитао овај празник.

Вишеструки побједник пливања за Часни крст, Никола Кнежевић, који ове године није учествовао, одлуком Епархије биће посебно одликован саопштено је овом приликом.

Пливању за Часни крст присуствовали су представници локалне самоуправе, као и предсједници општине и Скупштине, Драгослав Шћекић и Новица Обрадовић.

Међу онима који су пливали за крст били су и општински секретари, Божо Премовић и Бојан Радошевић.

Пливању је претходила литија која је ишла од манастира Ђурђеви ступови а предводио ју је владика са свештенством.

Подсјећамо, Богојављање је један од највећих хришћанских празника а часни, односно, хришћански крст најпознатији је религијски симбол хришћанства.