Поводом потписивања Споразума о сарадњи Oпштине Беране и Града Суботице, предсједник општине Драгослав Шћекић угостио је данас делегацију овог града коју је предводио градоначелник Богдан Лабан.

Предсједник Шћекић је изразио задовољство поводом посјете и захвалио се суботичком колеги на томе.

„Данашња посјета градоначелника Суботице, господина Богдана Лабана, Беранама, резултат је Споразума о братимљењу, на који смо веома поносни. У оквиру будуће сарадње, веома је важно да се наши градови повежу што ће имати за циљ јачање међусобних веза. Потписаним Споразумом учврстиће се сарадња из области привреде, културе, спорта, туризма…“, истакао је предсједник.

Он је подвукао да је на данашњем састанку било ријечи и о изградњи аутопута Бар – Бољаре, који за Беране значи квалитетнију повезнаост са централним, односно са јужним дијелом наше државе.

„Са изградњом аутопута отварају се могућности за нова радна мјеста у нашем граду јер је путна инфраструктура предуслов да велики инвеститори отворе овдје своја представништва што аутоматски значи повећање животног стандарда наших суграђана и генерално поправљање економске слике“, нагласио је предсједник Шћекић.

Он је додао да је за Беране значајна ова сарадња и из разлога што je Суботица град великих могућности с обзиром на степен развијености, односно да је она претеча ономе што треба да слиједи када буде завршен и аутопут према Србији.

„Увјерени смо да ће ово братимљење допринијети повезивању градова и наших људи као и да ће се временом реализовати и размјене ученика и студената. Наша општина је отворена за све видове сарадње са општинама и градовима, како у неопосредном окружењу тако и шире“, закључио је предсједник.

Градоначелник Суботице је рекао да му је велика част што је у Беранама и да ове братске везе треба да искористимо у смислу бољег повезивања.

„Након нашег боравка у Беранама очекујем интензивирање сарадње у свим областима, поготово размјену искустава што се тиче економског развоја, што сигурно фали и једнима и другима“, казао је.

„Суботица има јако развијену привредну активност. Незапосленост у овом моменту је 7%.  Имамо неколико представништва јаких свјетских фирми које само у индустријској зони запошљавају преко 6.500 људи. Наравно да на то утиче и добар географски положај. Суботица излази на Коридор 10 и представља у том смислу капију Европе. Поред отварања нових радних мјеста велику пажњу поклањамо саобраћајној и комуналној инфраструктури“, истакао је Лабан.

У наставку је казао да њихова искуства у области туризма могу да буду значајније примијењена у нашем крају.

„Развој туризма Палићког језера и бањског туризма је шанса и за ове крајеве. У будућности треба радити на стварању услова за етно и сеоски туризам, што је код нас случај када су салаши у питању, а за то је свакако потребна и помоћ државе“, објаснио је Лабан нагласивши да је изградња аутопута значајна за развој општине Беране а између осталог и за бољу повезаност два побратимска града.

На крају је са новинарима подијелио и податак из свог приватног живота, односно да су његови родитељи из Грачанице, села које припада општини Андријевица, и да је он иако је рођен у Србији проводио доста времена у Полимљу тј Васојевићима.

Градоначелник Лабан уручио је предсједнику Шћекићу умјетничку слику, поклон Града Суботице Општини Беране.