Поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом, предсједник Општине Беране, Тихомир Богавац и Њ.Е. амбасадор Амбасаде Руске федерације у Црној Гори, Владислав Владиславович Маслеников, положили су вијенце на споменик, једном од највећих војсковођа у Другом свјетском рату, генералу Георгију Константиновичу Жукову.

У име побједе над фашизмом и у име историјске борбе Црне Горе на том путу, присутнима се обратио предсједник Богавац: ,, Данас је прилика да одамо почаст свим жртвама за нашу слободу, да се захвалимо онима који су још увијек са нама, да се захвалимо потомцима наших хероја који чувају њихов легат и да никада не заборавимо симбол ослобођења и свијетле историјске странице наше земље.

Истовремено, његујући свијетле традиције антифашизма, отварамо новим генерацијама врата демократије, европских вриједности и стандарда, којима и тежи град Беране и наша Црна Гора.

Посебно бих нагласио да је цијена слободе била висока, многи губици су спомен томе, али и веома значајна улога која је у односу на број становника наше земље још истакнутија и важнија“- истакао је предсједник Богавац.

Присутнима се обратио и Њ.Е. амабасадор Маслеников, који је казао да овај дан сваке године представља сјећање на велики подвих совјетског народа који је  стајао раме уз раме са народима других националности на фронту и у залеђу за слободу и независност Русије, Европе као и цијелог својета од нацистичке пријетње. ,, Посебно мјесто у тој борби заузимају хероји Народно-ослободилачког рата, који су пружили отпор фашистима на тлу Југославије. Овдје у Црној Гори 13. јула 1941.године, покренут је ослободилачки рат против окупаторских непријатељских снага“- истакао је амбасадор и додао да је данашњи дан- Дан побједе , који нас је окупио код бисте генерала Георгија Жукова са општинским руководством,  за Русију представља најважнији и најсвјетлији празник који са радошћу обиљежавају и славе.

Полагању вијенца присуствовали су и представници руске Амбасаде, Предсједник Скупштине Општине Новица Обрадовић, потредсједник Општине Дарко Стојановић, представници локалне управе и установа чији је оснивач , чланови борачких организација, бројни грађани и гости са стране.

Дан побједе се обиљежава у знак сјећања на 9. мај 1945. године и капитулацију Њемачке у Другом свјетском рату.