Поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом, предсједник Општине Беране, Тихомир Богавац и савјетник Амбасаде Руске федерације у Црној Гори, Николај Рудајев положили су вијенац на споменик, једном од највећих војсковођа у Другом свјетском рату, генералу Георгију Константиновичу Жукову у Цветном парку, у Беранама.

Предсједник Богавац је овом приликом истакао да је Дан побједе над фашизмом један од оних датума, који подједнако морају славити и дјед и унук, и отац и син, јер слобода, мир и живот достојан човјека немају цијену.

„Истовремено, његујући свијетле традиције антифашизма, отварамо новим генерацијама врата демократије, европских вриједности и стандарда, којима и тежи град Беране, и наша Црна Гора. Због свега тога и данас је тренутак да још једном, са овог мјеста, код споменика, славном војсковођи Георгију Константиновичу Жукову, упутим поруке мира, суживота и поштовања различитости, јер само тако чувамо и баштинимо вриједности и Дана побједе, и Дана Европе“, казао је предсједник Општине.

Полагању вијенца присуствовали су и први секретар Амбасаде Суботин Тимур, потпредсједник Скупштине општине Горан Киковић, одборник Борис Боричић, менаџер Општине Владимир Ђаковић, директор Комуналног предузећа Саво Вучетић, шефица Кабинета предсједника Општине Дубравка Јованчевић, шеф Бироа за односе са јавношћу Никола Урошевић, савјетница у Служби Скупштине Јасмина Ђукић и савјетник у Служби предсједника Миомир Војиновић.

Дан побједе се обиљежава у знак сјећања на 9. мај 1945. године и капитулацију Њемачке у Другом свјетском рату.

Подсјетимо, генерал Георгиј Жуков, најистакнутији совјетски маршал током Другог светског, рођен је 1896. године. 1915. је приступио коњици царске армије. Борио се у редовима Црвене армије након револуције 1917. када је стекао велике похвале од свог комесара Стаљина. Иако најславнији Стаљинов генерал током 1940-их, совјетски лидер га је након Другог свјетског рата маргинализовао и прекомандовао у регион Одеса, данашња Украјина. Пошто је на кратко вратио популарност након Стаљинове смрти 1955., наредни совјетски лидер Никита Хрушчов га је отпустио 1957. Генерал Жуков је преминуо 18. јуна 1974. године.