Радови на изградњи Новог вртића до краја године

У радној посјети општини Беране данас су боравили потпредсједник Владе Црне Горе за демографију и младе и министар спорта и младих Драгослав Шћекић, министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић, министарка рада и социјалног старања Наида Нишић са сарадницима и директор Директората за путнуи нфраструктуру Мирослав Мишић. На радном састанку са предсједником општине Вуком Тодоровићем,  потпредсједницима Младеном Премовићем и Дамјаном Ћулафићем и њиховим сарадницима  разговарали су о приоритетима који укључују валоризацију сјевера Црне Горе, побољшање саобраћајне инфраструктуре и подршку развоју образовања и спорта.

Предсједник општине Беране Вуко Тодоровић изразио језахвалност делегацији Владе на посјети, истичући значајразмјене идеја и рјешавања локалних проблема. Посебно је нагласио важност подршке Владе у стварању бољих услова за младе и становнике Берана.

Предсједник Тодоровић осврнуо се на стање у нашој општини са посебним акцентом на миграцију становништва, односно младих људи из нашег града и изразио увјерење да ће се у будућем периоду, уз подршку Владе, стање у нашој општини поправити и да ће млади имати боље шансе за запослење и живот у нашем граду. Нагласио је да је изузетног значаја за општину Беране па тако и остале сјеверне општине ново изграђени путни правац преко Бјеласице, односно Лубнице-Колашин, који нас води за знатно мање времена  до централног дијела државе. Предсједник Тодоровић је на састанку говорио и о пројектима општине који су на прагу реализације, а то су западна трибина градског стадиона, обалоутврда, саобраћајница од улице Душана Вујошевића до Школе,,Вук Караџић”,  изградња водовода на Бучу, изградња Постројења за пречишћавање питке воде, реконструкција саобраћајница и др.

Он је такође нагласио да је тренутно на Јавној расправи нови  Стратешки план општине Беране за период до 2024-2031. Према ријечима Тодоровића, на основу административних претпоставки створили смо амбијент да у Општини Беране може да се ради и гради.

Потпредсједник Владе Драгослав Шћекић изразио задовољство што је са сарадницима у званичној посјети Беранама.

,,Имамо велику мисију да улажемо у сјевер што је и став 44. Владе, да сјевер мора бити валоризован.  Беране је једна од значајних општина на сјеверу и посебна пажња се треба посветити развоју и унапређењу инфраструктуре. Доступност Берана је од великог значаја, па из тог разлога у будућем периоду морамо још интензивније радити на побољшању саобраћајне инфраструктуре. Са задовољством могу да кажем да је Министарство спорта спремно да у потпуности реконструише стару халу спортова под  Јасиковцем. Желимо да је прилагодимо параолимпијском спорту, односно планирамо да изградимо нови објекат који ће служити не само параолимпијцима за припреме и такмичења већ и грађанима Берана и другим спортистима. То ће значити нешто ново за Беране, Црну Гору и регион. У буџету имамо опредијељена средства за почетак реализације овог пројекта и од општине Беране очекујемо пуну сарадњу, како би убрзо могли почети са радом. Такође, уложићемо све напоре да Беране постане један од интернационалних спортских центара. Овај пројекат је од суштинског значаја за Беране за развој, не само спорта, већ и туризма и економије. У будућем периоду такође планирамо изградњу малих спортских терена, реконструкцију и адаптацију постојећих. Тренутно радимо на изградњи спортских терена у оквиру основних школа ,,Радомир Митровић” и  Полица“.

Министарка рада и социјалног старања Наида Нишић истакла је важност унапређења економске ситуације у Беранама, с посебним фокусом на борбу против незапослености и подршку теже запошљивим категоријама.

,,Наш фокус је на Заводу за запошљавање, односно његовој реформи, креирању додатних услуга које ће поспјешити положај за теже запошљиве категорије из наших крајева, отварање дневних боравака за дјецу и младе са сметњама и тешкоћама у развоју, лиценцирање других услуга кроз дневне боравке као што су помоћи у кући одраслим и старим лицима” истакла је Нишић.

Министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић најавила је улагања у образовну инфраструктуру.

,,Данас смо у Беране дошли са добрим вијестима када је у питању образовање и образовна инфраструктура. Овог љета у основној школи ,,Вук Караџић” радиће се тотална реконструкција објекта,   и улагање ће износити преко милион еура. Такође јуче је потписан уговор за пројектовање новог Вртића у Беранама, што значи да очекујемо почетак радова на новом објекту већ у току ове године.  Расписан је тендер за реконструкцију крова за беранску Гимназију процијењене вриједноси радова од 290.000 ЕУР. Такође, у Основној школи ,,Вукашин Радуновић”, подручно одељење Буче, реконструисаће се кров, радови ће бити реализовани у току љета, чија процијењена вриједност износи око 80.000 ЕУР.  У завршној фази је припрема документације за дугоочекивану фискултурну салу у школи ,,Радомир Митровић”. У току љета биће реконструисано једно подручно одељење у оквиру школе ,,Владислав Рајко Кораћ”, вриједности од око 40.000 ЕУР. Важно је напоменути да смо у претходном периоду све основне и средње школа у Беранама опремили најсавременијом  дигиталном опремом. Расписан је и тендер који се односи на набавку потпуно новог намештаја за све вртиће, основне и средње школе .  Надамо се да ће ако све буде како треба тај процес бити окончан у току љета и да ћемо до почетка нове школске године имати нови намештај у свим школама. Такође расписали смо и тендер за набавку нових возила за превоз дјеце у руралним подручјима”, истакла је министарка Јакшић Стојановић.

Директор Директората за путну инфраструктуру Мирослав Мишић истакао је да је данашња посјета општини Беране примјер добре праксе Владе Црне Горе и јединица локалних самоуправа.

,,Испред  Министарства саобраћаја и поморства предочићу тренутне пројекте који се реализују из области путне инфраструктуре на територији општине Беране, као и пројекте које планирамо реализовати у наредном периоду. Прије свега, истакао бих пројекат Беране-Рожаје гдје се ради потпуна реконструкција пута што ће уз завршетак пута  Рожаје- Шпиљани и Беране- Рибаревине – Лепенац  умногоме унаприједити саобраћајну инфраструктуру на сјеверу Црне Горе. Поменуо бих најзначајнији пројекат у држави а то је изградња аутопута Бар – Бољаре. Почетак радова на дионици Матешево- Андријевица очекује се да буде започета крајем ове и почетком наредне године. Планови Владе су да до краја 2026. године започне реализација пројекта од Андријевице до границе са Републиком Србијом, тако да ће до 2030. године Беране бити повезано са Подгорицом и другим дјеловима Црне Горе једном безбједном и модерном саобраћајницом, као што је аутопут. Желим да истакнем и добру сарадњу општине Беране са Министарством саобраћаја, а резултат те сарадње је и реализација добрих инфраструктурних пројеката на територији општине Беране“.