Делегација Општине Беране коју су чинили Свето Митровић, Миро Вешовић и Вуко Тодоровић присуствовала је обиљежавању празника Мале Госпојине у Грачаници, који се од ове године обиљежава и као Дан општине Грачаница (Косово и Метохија). Наша делегација је у манастиру Грачаница присуствовала и служењу Свете архијерејске литургије након чега је литија кренула кроз град.

Овом приликом представници Општине одржала су и посебне састанке са домаћинима, предсједником општине Грачаница Срђаном Поповићем и његовим сарадницима, градоначелником побратимског града Суботице Богданом Лабаном, као и делегацијом Новог Сада.

На састанцима је било ријечи о успостављању сарадње између Берана и Грачанице, односно Новог Сада, а са друге стране са руководством Суботице је разговарано о конкретним потезима у будућем периоду имајући у виду да је протокол о сарадњи још раније потписан.

Поводом Дана општине гости Грачанице били су и бројни гости са Косова, Србије и региона.

Литургији, коју је пред препуном манастирском портом служио игуман манастира Драганац отац Иларион, свештенство и монаштво епархије, присуствовало је руководство Грачанице на челу са предсједником општине, делегације из Берана, Суботице и Новог Сада, као и велики број мјештана.

Након литургије кренула је литија централним улицама Грачанице којој је присуствовао велики број вјерника а потом је у манастирској порти пререзан и славски колач.

Игуман манастира Драганац отац Иларион честитао је славу свим вјерницима као и општини Грачаница која Малу Госпојину обележава као Дан општине, и захвалио гостима на подршци коју годинама пружају Грачаници.

Централни догађај обиљежавања Дана општине настављен је пригодним програмом у Дому културе гдје је одржана Свечана академија.