Уз присуство бројних посјетилаца из различитих крајева Србије и Црне Горе у војвођанском мјесту Савино Село код Врбаса и ове године је на свечан начин прослављен велики хришћански празник свети Архангел Михаило, крсна слава Васојевићâ, 18. новембара 2017. Била је то јединствена прилика да се током дводневне свечаности више  oд пет стотина Васојевићâ и њихових гостију, окупљених око крсног имена, његујући традицију свог завичаја, још чвшће уједине у једно заједничћко биће.

Тако су се поново срели стари знанци, рођаци и братственици, учвршћена су и склопљена нова пријатељства и оживљене успомене и сјећања на славне претке.

Поред добре организације и традиционалног гостопримства домаћина, приређен је и богат културно-забавни програм у којем су учествовали познати пјесници, гуслари и естрадни умјетници који су давали посебан тон цијелом догађају. Овом приликом обиљежен је и дан кaда је прије 25 година формирано Удружење Васојевића у Савином Селу.

Ријечи поздрава у име домаћина упутили су предсједник и замјеник предсједник Удружења Васојевићâ из Савиног Села Вук Дедовић и Небојша Перовић истакнувши да је питома војвођанска равница и овога пута, прослављајући светог Архангела Михаила, отворила своје срце и душу свим искреним пријатељима и добротворима.

Перовић  је поздравио бројне госте и позвао их да минутом  ћутања одају пошту свим оснивачима Удружења. Перовић је истакао да морамо да се сјећамо наших оснивача који су ударили темеље нашем Удружењу Међу којима је био први предсједник овог Удружења Марко Ђукић којему је прије почетка свечаности делегација Удружења и општине Беране које су посјетиле његов гроб и положиле цвијеће, док се бираним ријечима о њему са захвалношћу присјетио предсједник СО Беране Горан Киковић. Перовић је овом приликом поздравио бројне делегације и личности који су дошли из разних дјелова Србије и Црне Горе међу којима делегације Општине Беране на челу са предсједником Општине Беране Драгославом Шћекићем и предсједником СО Беране Гораном Киковићем, делегација Општине Врбас,  делегација Удружења Васојевића из Београда на челу са предсједником генералом др Луком Кастратовићем, предсједник Удружења Васојевића из Крагујевца Верољуб Кастратовић, пјесник Драгомир Ћулафић  као и бројне делегације из Сомбора, Крагујевца, Суботице, …

Новоизабрани предсједник Подружнице у Савином Селу Вук Дедовић  се обратио присутнима посебно поздравивши младе  који се из године у годину окупљају у већем броју, што говори да оваква окупљања имају будућност. Он је подсјетио присутне на дан када је основано Удружење далеке 1992. године као прво такве врсте у ондашњој Југославији, уз подсјећање да је послије Другог свјетског рата извршена колонизација становништва из ондашњег андријевичког и беранског среза у Савино Село и то у два наврата, гдје је свој нови дом пронашло безмало око 400 породица из Васојевићâ, који су се скућили и прилагодили датим околностима.

Скуп је поздравио  предсједник  генерал др  Лука Кастратовић пожељевши вриједним домаћинима у Савином Селу  да и у наредном периоду приређују сличне братске свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева. Истичући да скуп у Савином Селу представља израз заједничких жеља свих припадника великог Васовог племена спремних да његују традицију своје постојбине, да се међусобно испомажу и да удружени покажу своје поштовање према прецима. Истакао је да Удружења Васојевићâ није страначко него ванстраначко и надстраначко. Сјевер Црне Горе односно Васојевићи су запостављени и позвао је наше завичајце да улажи и помажу завичај. На крају позвао  је на слогу и јединство Васојевића, Црне Горе, Србије и Републике Српске и истакао да су Васојевићи окренути према Русији поздравивши овом приликом делегацију Руске амбасаде. Истакао је и значај Удружења Васојевића у Савином Селу на челу са Вуком Дедовићем и Небојишом Перовићем. Нагласио је да су Васојевићи потомци Немањића и да се диче тим својим поријеклом и дас им то нико неће и неможе одузети. Нисмо ми Полимљани него Васојевићи закључио је Кастратовић.

Потом је у име општине Беране присутне поздравио, предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, који је послао поздраве из Берана и обећао да ће матица узети учешћа у изградњи цркве Светог Архангела Михаила у Свином Селу.

Предсједник Скупштине општине  Беране Горан Киковић је скуп поздравио у име СО Беране и Удружења Васојевића из Берана и Андријевице пожеливши  домаћинима да и у наредном периоду приређује сличне свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева. Он је  овом приликом цитирао ријечи црногорског суверена краља Николе Првог Петровића Његоша о Васојевићима.

“…Васов траг је једрог здравља,
лијепијех црта лица,
он је стожер Рашкој земљи,
и китна јој перјаница…“

Подсјетио је да су Васојевићи имале одсутну улогу Првом српском устанку под вођством Карађорђа, највећег ратничког изданка васојевићког племена, васкрсла Србија. Киковић је истакао да су Васојевићи учествовали и у стварању Србије  и да је војвода Петар Бојовић који је Васојевић ослободио Београд 1918. године. Он је рекао и да су Васојевићи учествовали и у стварању Црне Горе на челу са Војводом Миљаном Вуковим Вешовићем. Бројне су чињеници  које говоре у прилог да је народ области Васојевића дао велики допринос снажењу Црне Горе, њеном територијалном проширењу и конституисању као модерне грађанске државе. Зато се никада нећемо одрећи ни црногорства ни српства, јер је то увијек било једно, истакао је Киковић.

Он је цитирао ријечи Голуба Добрашиновића, доњовасојевићког главара који када га је питао краљ Никола колико има племена у Васојевићима рекао два господару људи и нељуди. И данас је тако у Васојевићима закључио је Киковић.

Скуп је у име Удружења Васојевића из Крагујевца поздравио предсједник Верољуб Кастратовић, који истако значај Удружења Васојевића којег је покренуо и основао Милија Зечевић. Он је истакао да они у Крагујевцу дјелују у оквиру  удружења “Комови“ које окупља Метохију, Херцеговину, Шумадију, Црну Гору и Васојевиће. И потом поклонио књиге за библиотеку у Савином селу.

У културно-забавном програму наступили су пјесник Дале Ћулафић, гуслар Зоран Самарџић и естрадни умјестници Бранка Шћепановић и Неша Лутовац и КУД “Коло“ из Берана које извело игре из Црне Горе и Васојевића.

На скупу  су подијељени завичајни часописи: “Глас Васојевића“ и  “Глас Холмије“.

Свечаности у Савином Селу присуствовала је и делегација СО и Општине Беране и Удружења Васојевића коју су сачињавали: Драгослав Шћекић,Горан Киковић, др Југослав Рачић, Дарко Стојановић,  Младен Стијовић, Зоран Јојић, Сретен Лекић, Иван РадевићДобривоје-Дојо Вешовић и Миличко Трифуновић Програм је као и ранијих  година водио веома надахнуто и виспрено новинар Петко Копривица.