Обиљежавању Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке, на позив амбасадора Алжира – његове екселенције Абделхамида Шебшуба, присуствовала је делегација Општине Беране на челу са предсједником општине Драгославом Шћекићем. Свечани пријем је одржан у Палати „Србија“ у Београду.

Амбасадор Републике Алжир и доајен Афричке групе био је домаћин у име своје земље, али и Анголе, Конга, Египата, Гвинеје, Либије, Марока и Туниса.

Он је и овом приликом показао колико уважава везе које је створио са њиховом земљом, наш суграђанин и добитник 21. јулске награде – покојни Стеван Лабудовић, доајен југословенског филмског сниматељства и заслужни грађанин Народне Демократске Републике Алжир.

На пријему организованом поменутим поводом говорио је потпредсједник Владе Србије и министар иностраних послова, Ивица Дачић.

У саставу наше делегације, поред предсједника Шћекића, били су Дубравка Јованчевић, шефица кабинета, и Дарко Стојановић, савјетник у Служби предсједника.

Овогодишња прослава Дана Африке почела је у Палати „Србија“, а биће настављења 28. јуна изложбом египатских артефаката из српских музеја у Музеју афричке умјетности, гдје се 29. и 30. јуна одржава Афро-фестивал, а почасни гост је Египат.

Подсјетимо, у пријестоници Етиопије 1963. године вође 30 афричких држава основали су Организацију афричког јединства. У част подршци коју су тада добили од Јосипа Броза, дан његовог рођендана – 25. мај проглашен је даном Африке.