Делегација Општине Беране на челу са предсједницима општине и Скупштине, Драгославом Шћекићем и Гораном Киковићем, присуствовала је обиљежавању  јубилеја од педесет пет година постојања Природно-математичког факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Поред њих прослави су присуствовали секретар општинског  Секеретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, Зоран Јојић, директор Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју, Милош Бракочевић, директор Туристичке организације Беране, Иван Радевић, као и Јелена Раковић из општинског протокола.

У присуству бројних гостију са сродних факултета из земље и региона овом приликом приказан је и документарни филм о раду ове Високошколске установе.

„Мислим да смо оправдали подршку Републике Србије да прије толико година отвори Природно-математички факултет, а професори и генерације студената су нас свуда и увијек достојно репрезентовале“, истакао је у поздравном говору декан ПМФ-а, Драгомир Кићовић.

“Јубилеји су прилика да се присјетимо прошлости, гдје смо и дамо смјернице за будућност. Морамо се присјетити свих који су заслужни за рад и постојање ове образовне установе”, додао је он.

Начелник школске управе Министарства просвете Репубилике Србије за Косово и Метохију, Предраг Стојчетовић, уз честитке је рекао „да је ово велики јубилеј јер знамо како и у каквим условима се стварао и данас живи“.

“Желим да вам пожелим испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Владе Републике Србије да вековима славите и обележавате овакве датуме. Да школујете и образујете младе људе јер само образовани људи јесу гарант за наш опстанак”,  истакао је Стојчетовић.

Ректор Приштинског Универзитета Срећко Милачић који није присуствовао прослави поручио је да је за поновно рођење универзитета и помак била потребна , прије свега , љубав према науци, студентима али и свом народу.

Свечаности су присуствовали предстваници локалне самоуправе. Ријечима хвале за постигнуто, са жељама да се ради у бољим условима и постижу још већи резултати присутнима су се обратиле колеге са других Универзитета из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Угледним професорима за свеукупне резултате, људима и организацијама које су свих ових година пружале подршку факултету, као и најбољем студенту уручена су посебна признања и захвалнице.

pmf