Позната данска глумица поријеклом из Берана, Маријана Јанковић, била је гост „Дана нордијског филма “ који се од 16. до 19. септембра одржавају у Беранама.

Фестивал су отворили замјеница амбасадора Кралљевине Данске госпођа Маријана Топаћ, менаџер општине  Дарко Стојановић и глумица Маријана Јанковић.

Менаџер Стојановић се у поздравном говору захвалио Савјету нордијских земаља на прилици коју су указали Беранама, која ће помоћи бољем разумијевању између култура. Такође је подсјетио на улагања Општине у културу од организације бројних манифестација до оживљавања аматерског позоришта.

Госпођа Топаћ је посебно истакла допринос црногорских глумаца савременој данској филмској и позоришној умјетности кроз примјере Маријане Јанковић и Дејана Чукића који су своје каријере изградили у Данској.

Маријана Јанковић се захвалила на прилици да гостује у свом родном граду истакавши да је захвална Данској на свему што јој је омогућила, али да због тога никад не заборавља родни град у коме се упознала са филмском и позоришном умјетношћу.

У склопу фестивала у Гимназији „Панто Малишић“ је одржана пројекција филма „Да скратимо причу“ након које су Маријана Јанковић и режисер Горан Бјелановић одржали панел са ученицима и глумцима аматерима, на коме су говорили о својим професионалним и животним изазовима. Маријана је говорила о изазовима са којима се сусретала приликом студирања, као прва глумица са ових простора која је завршила Данску краљевску академију, о улогама које је тумачила између којих је и улога у фолму „Хелијум“ који је награђен „Оскаром“ америчке филмске академије.

Током фестивала ће бити приказана  четири филма и то данско „Тихо срце“, шведски „Не жали за мном“, норвешки „Остати жив“ и фински „Човјек без прошлости“.