Дани културе у Беранама почињу промоцијом новог романа Миње Марђоновић ,,Јефимија жена која неће”. Фестивал се организује по трећи пут у Беранама.
Окупља младе из различитих умјетничких дјелатности, с циљем унапређења културно-умјетничког живота у нашем граду и пружања прилике неафирмисаним умјетницима да се представе.

На фестивалу је до сада учествовало преко стотину младих људи, што говори о богатој ризници талената коју посједује наш град.

На фестивалу се представљају и други умјетници из Црне Горе и Србије.
Музички извођачи, писци, пјесници, сликари, који кроз свој умјетнички рад, знање и искуство дају огроман допринос.

Организатори фестивала су Општина Беране, Центар за културу и Полимски музеј у сарадњи са иницијаторком фестивала Нађом Дабетић.

Фестивал се отвара 13. маја, у галерији „Никола и Угљеша Поповић“, промоцијом новог романа Миње Марђоновић – „Јефимија, жена која неће“, од 19 часова.

Друге вечери ће публика имати прилику да чује спој класичне и традиционалне музике, под називом „Умјетност покрета и звука“, на сцени Центра за културу, такође од 19 часова.

На трећој ће дуо (контрабас и клавир) извести виртуозна дјела од барока до 20. вијека, то су Данило Ђокић на клавиру и беранка Нађа Дабетић на контрабасу, у сали Центра за културу, од 19 часова и на затварању фестивала ће бити изложба радова малишана из вртића „Радмила Недић“ која носи назив „Ко смо ми и како се осјећамо поред вас“, подстакнута чињеницом да одрасли не чују довољно, понекад уопште, шта дјеца осјећају, мисле и говоре и не посвећују довољно пажње, па ни бриге у постпуцима према дјеци, у галерији „Никола и Угљеша Поповић“, у 19 часова.