Први секретар Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори и представник Министарства спољних послова Руске Федерације, г –дин, Александар Сергејевич Белченко,  30. маја 2017. године је боравио у посјети Општини Беране. Током посјете он се  састао са предсједником општине Беране, Драгославом Шћекићем, који је истакао да Општина Беране ради на одржавању и јачању  традиционланих,  културних и др. веза  наше Општине  са Русијом, чему иде у прилог и организовање манифестације «Дани руске културе у Беранама». Господин Белченко је упознао предсједника Шћекића са активностима које Амбасада Русије предузима у циљу реализације програма ове манифестације.

Након пријема код Предсједника Општине,  одржан је састанак са предсједником Скупштине Гораном Киковићем и потпредсједником Општине, Радем Кљајићем. Састанку су присуствовали, в.д. менаџер Општине, Дарко Стојановић, директорка Центра за културу, Слободанка Ивановић, директорка Полимског музеја, Виолета Фолић и секретарка Скупштине, Јасмина Ђукић.

Тема састанка је везана за припрему манифестације „Дани руске културе у Беранама“, која је покренута на иницијативу Одбора за међуопштинску и међународну сарадњу Скупштине општине Беране. Договорени су, термин одржавања ( од 19. до  26 јула ове године)  и програм манифестације:

  • 19. јул – изложба фотографија „ Александро – невске Лавре у слици и ријечи“
  • 20. јул – концерт руског плесног Ансамбла Сабине Гранкине
  • 22.- 24. јул – приказивање шест руских филмова:

– „А зоре су тихе…“

– „ Балада о војнику“

– „Тврђава у Бресту“

– „Борили су се за Отаџбину“

– „Стаљинград“

– „Магла“

  • 25. јул – вече посвећено Фјодору Михајловичу Достојевском
  • 26. јул – изложба књига руских писаца, које се налазе у посједу библиотечког фонда Народне библиотеке „Др Радован Лалић“.

У наставку г- дин Белченко је посјетио Полимски музеј, Центар за Културу и  Манастир Ђурђеве Ступове, гдје га је примио Њ.П. Епископ будимљанско – никшићки, Г. Јоаникије.