У великој сали СО Беране синоћ је одржано завршно вече ревије „Дани чешког филма“ у Црној Гори, у склопу које је приказан филм „Гангстер Ка“. Након престонице и главног града и беранска публика је имала прилику да ужива у једном остварењу новије чешке продукције.

Тим поводом, пројекцији филма присуствовао је амбасадор Републике Чешке у Црној Гори Карел Урбан који се, након предсједника СО Беране Новице Обрадовића, обратио присутнима у сали.

IMGL9212

– Култура је најбољи начин да се повежу народи и земље јер то је језик који разумију сви, а самим тим умјетност је најбоље оруђе. Црна Гора и Чешка и поред тога што не спадају у ред највећих, земље су богате традиције и културе – казао је предсједник Скупштине на почетку.

Он је у наставку истакао да чешка кинематографија спада у најпрестижније са посебним освртом на то да су многи признати режисери са простора бивше Југославије завршили чувену прашку филмску школу.

– Један од најзначајнијих, ако не и најзначајнији, режисер са ових простора, Емир Кустурица је прашки ђак – нагласио је Обрадовић.

– Беране, након престонице Цетињe и главног града Подгорице, има ту част и привилегију да буде домаћин ревије „Дани чешког филма“. Посебну захвалност због тога дугујемо, његовој екселенцији, амбасадору Републике Чешке, господину Урбану – закључио је предсједник на крају.

IMGL9217

– Веома ми је драго што смо ове године имали прилику да остваримо сарадњу са Општином Беране, сматрајући да је она најбољи партнер, након Подгорице и Цетиња, за презентацију чешке кинематографије и овим путем се захваљујем на тој сарадњи – казао је амбасадор Урбан на врлом добром нашем језику, додавши да га радује чињеница да чешки филмови у Црној Гори имају своју публику.

– Управо имајући то у виду сваке године са великом пажњом бирамо филмове које ћемо представити. Наравно, опет смо се потрудили да то буду филмови који се у Црној Гори приказују први пут – истакао је он.

Након официјалних обраћања приказан је филм „Гангстер Ка“, настао по роману Јарослава Кменте.

Истог дана, прије пројекције у великој сали, за госте је уприличен коктел у просторијама општинског бифеа.

Напомене ради, одржавање ревије „Дани чешког филма“ у Беранама, заједничком сарадњом су омогућили Амбасада Републике Чешке у Црној Гори и Општина Беране.