Као један од аутора текста Темељног уговора, потпредсједник Општине Беране оцијенио важним потписивање

,,Као неко ко је имао привилегију да учествује активно у процесу одбране православних светиња на тлу Црне Горе, дубоко увјерен да на тај начин браним елементарна људска права, са пријатним осјећањем људске и грађанске испуњености сам дочекао вијест да су се епископи СПЦ, предвођени црногорским Митрополитом Јоаникијем, коначно изборили, слиједећи свенародну подршку, да у Подгорици Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије стави потпис на Темељни уговор између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе. Стога користим прилику да Митрополиту црногорско-приморском Г. Јоаникију (највећем страдалнику и заточенику на правди Бога, у току свенародних литија, за одбрану светиња и памћења) честитам успјех који је постигао, као и Епископу будимљанско-никшићком Г. Методију, вјерујући да је ово најљепши начин да на овој древној светосавској столици дочека данашњу епархијску славу.


Истовремено сам са високим степеном заинтригираности прочитао текст уговора који је потписан, и, морам признати, осјетио сам посебно професионално признање, увјеривши се да је потписан управо текст уговора који ни у чему битном није измијењен у односу на онај текст који смо, моје колеге из Правног савјета и ја, написали у фебруару 2021. године, односно текст чију уставност ни најзлонамјернији активисти нијесу могли оспорити.


Знајући да Цркву ни “паклена врата неће надвладати”, желим да вјерујем да ниједна политика убудуће неће бити тако кратковида да покуша да негативно редефинише статус потписаног Темељног уговора, већ да ће посезати искључиво за реализацијом обавеза које је држава преузела уговором да извршава, а на које СПЦ вјековима полаже право”-истиче у својој честитки потпредсједник Ћулафић.