Из штампе је изашла књига „Народна библиотека – Др Радован Лалић“, у оквиру издавачке дјелатности ЈУ „Центар за културу“ Беране. Ријеч је о значајном наслову који ће читаоце информисати о овом храму књиге са богатом историјом.

Центар за културу објавио књигу о библиотеци  др Радован Лалић

Књига је штампана са преводом на руски и енглески језик и важан је информатор о улози и значају ове библиотеке, њеном историјату, књижном фонду,  кадровима,  модернизацији, о издавачкој  дјелатности и бројним другим информацијама, које је написала директорка Центра за културу Слободанка Ивановић, саопштено је из ове установе.

За фотографије се побринула Ана Томовић, дизајн Ирвин Масличић, а за штампу „Пегаз“ из Бијелог Поља.

Хронолошки, све  од коријена Народне библиотеке „Др Радован Лалић“ који сежу до манастирских библиотека , манастира  Шудикова и Ђурђеви Ступови (који су били ризнице знања и центри духовности и културе), преко 1948.године када је Библиотека града располагала са 1.000 наслова, па до данас када имамо савремену библиотеку са 27.839 наслова, приступ интернету, савремену читаоницу и стручни кадар, можете наћи на страницама ове књиге.

Упркос томе да савремена технологија настоји да библиотеке измјести на маргине живота, оне опстају и остају јер су свевремене и ништа не може замијенити значај књиге што потврђује и овај рукопис, наводе из Беранског Центра за културу.