Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, на чију иницијативу је и организован семинар о технолошком предузетништву у нашем граду, казао је да само заједничком сарадњом свих чинилаца, почев од невладиних организација, преко локалне самоуправе па до ресорних министарстава, можемо успјешно одговорити изазову, који се зове стварање предуслова да млади остану да улажу, живе и стварају у нашој држави.

тескт

Данас је у Беранама одржан семинар на тему „Караван технолошког предузетништва“, који се тиче едукације младих у овој области а кофинансиран је од стране Министарства просвјете Црне Горе.

На семинару је оцијењено да је циљ пројекта подизање пословних капацитета младих кроз едукацију у области технолошког предузетништва јер развој нових технологија отвара бројне могућности.

тескт

„Помоћ локалне управе у овом дијелу је неупитна и увијек ће постојати. Као што дајемо свој максимум како би мала и средња предузећа, затим породичне фирме, почетници у бизнису, нашли своје мјесто и у нашем граду, тако ћемо учинити све да оживимо предузетнички дух и усмјеримо људе на покретање сопственог посла“, истакао је предсједник Драгослав Шћекић.

Он је подсјетио учеснике семинара да је Општина у том правцу формирала бизнис зону у оквиру које предузетници могу добити просторије за коришћење на 10 до 30 година, као и да су такви предузетници ослобођени свих локалних такси у износу од 90 до 100 посто.

„У оквиру локалне самоуправе функционише и Регионални бизнис центар, који пружа логистичку подршку свим, а нарочито младим предузетницима, што још једном потврђује тезу наше привржености да младима пружимо могућности останка у овом граду. Желим да нагласим да у оквиру поменутог центра предузетници могу, у почетном периоду бесплатно користити просторије, у којима могу развијати своје бизнисе“, рекао је он, наводећи да је локална самоуправа издвојила и 10.000 евра за развој женског предузетништва.

„Све ове чињенице и подаци само потврђују тезу да смо давали и даваћемо пуну подршку развоју предузетништва на овим просторима“.

На крају је казао да овакве и сличне акције могу дати додатни импулс младим предузетницима, да им је будућност у нашем граду и у нашој земљи.

„Позивамо све младе људе, као и све заинтересоване да не дозволе да им државни посао буде једини правац и смјер. Искуства говоре да врло често своје знање, креативност и способност могу искористити за покретање сопственог бизниса, који им, са једне стране омогућава већу слободу функционисања, а са друге и много веће приходе“, закључио је предсједник Шћекић на крају.

тескт

Кроз тему „Изазови црногорске економије“, уредник Портала Аналитика Предраг Зечевић, објаснио је зашто млади из нашег града треба да се одлуче за сопствено предузетништво.

У наставку је пиоставио питање: Како спријечити одлазак младих из Берана, како не би постали јефтина радна снага на приморју или у Подгорици.

„У случају да држава дозволи одлазак младих са сјевера онда ћемо доћи у ситуацију да они постану јефтина радна снага у средишњем, односно јужнем дијелу државе, а ефекат ће бити неразвијени ти дјелови државе а Беране ће остати без младих људи“, сматра Зечевић и наглашава да Влада може помоћи великим инфраструктурним иневстицијама, јефтиним кредитима за развој привреде и укључивањем међународним организацијама у финансирање појединих пројеката.

„Пројекат „ИПАРД“ којим се финансира пољопривреда, један је од оних за које људи из овог краја аплицирају у великом броју и истовремено једна од идеја како задржате Беранце у Беранама“, казао је Зечевић наглашавајући да су људи одавдве вриједи и честити, ма гдје засновали свој бизнис.

тескт

Присутне је поздравио и проф. др Радован Стојановић, предсједник МАНТ асоцијације, који је покушао да одговори на питање: „Зашто је технолошко предузетништво важно за развој Црне Горе?. Његов колега Владимир Јелић из Чачка је говорио на тему „Зашто технолошко предузетништво“, док је о предузетништву и значају маркетинга говорио Димитрије Драговић, у име компаније „МД Момо“.