Пројекцијом њемачког филма „Ново јеванђеље“ синоћ је почео дводневни XII Црногорски фестивал о људским правима „Убрзај 2021“. Фестивал је отворио Дарко Стојановић, потпредсједник Општине Беране који је истакао да грађани имају прилику да погледају филмове који нијесу комерцијални, али промовишу праве вриједности. У име организатора присутнима се обратио Петар Ђукановић из ЦГО. Он се захвалио Небојши Бабовићу, директору Регионалног бизнис центра, за сарадњу на овом пројекту и прилици да беранска публика седми пут за редом има могућност да види филмове са овог фестивала.

Приказан је и хрватски филм „Тереза 37“, апсолутни побједник Пулског фестивала, који је режирао Данило Шербеџија.

Прилику да погледају филмове са овог фестивала, данас ће имати  ученици Гимназије „Панто Малишић“ и корисници Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју.

Иначе, фестивал „Убрзај 2021.“ чији је овогодишњи мото „Борбе које трају“ има за циљ да посредством филма допринесе подизању свијести код грађана о важности људских права, њихове заштите и унапређења. Организатор фестивала је Центар за грађанско образовање у сарадњи са Општином Беране и ЈУ Центар за културу.

Поред Берана, фестивал се одржава у Подгорици и Котору.