Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац састао се са извршним директором Рудника угља Беране, Радем Губеринићем. Предсједник је током састанка, којем је присуствовао и савјетник предсједника Дарко Стојановић, исказао заинтересованост локалне самоуправе за поновно покретање производње у беранском руднику.

Општинa Беране је спремна да подржи поновно покретање Рудника угља Беране који је до марта прошле године, прије него је прекинуо са радом, запошљавао 157 радника„, казао је предсједник Богавац.

Он је истакао да је овај састанак од великог значаја за град Беране јер поновним покретањем рудника отвара се могућност за запошљавање већег броја грађана.

Извршни директор Рудника, који је у власништву компаније „Металфер“ из Сремске Митровице, позвао је предсједника Општине да посјети њихову фирму како би се састао са власником, а све у циљу налажења најбољег модела за поновно покретање производње.

Подсјетимо, производња у руднику је прекинута у марту 2020. године, када је око сто радника упућено на биро рада. Као главни разлог за обуставу производње наведено је то што већ двије године губитке рудника у Беранама покрива власник из Србије. Истакнуто је да он то више није у ситуацији да чини и да у датим околностима руднику пријети увођење стечаја.

Рудник у Беранама је од грчке компаније Балкан Енерџи прије седам година преузело предузеће Металфер из Сремске Митровице. Тада је у руднику, уз упошљавање 150 радника у три смјене, покренута производња и то након десетогодишњег застоја.