Министар економског развоја у Влади Црне Горе мр Јаков Милатoвић са сарадницима боравио је данас у радној посјети Општини Беране. Са предсједником Општине Тихомиром Богавцем разговарао је о питањима економије, привреде, запошљавања и туризма у нашем граду.

Предсједник Богавац покренуо је низ питања која су од важности за беранску општину, односно за њене грађане. Како је навео један од горућих проблема је незапосленост и мањак реалног сектора за остваривање младих људи на професионалном пољу, чиме би се стало на пут и све већој миграцији становништва, којој свједочи цијели сјевер Црне Горе. У овом дијелу, локална управа, поред својих напора, очекује и помоћ од државе, односно од Владе Црне Горе, како би се заједничким снагама покренула привреда, што би  било од значаја не само за Беране, него и друге сусједне општине. Од листе приоритетних пројеката, којима је локална самоуправа аплицирала за финансирање из Капиталног буџета, предсједник Богавац је као приоритет издвојио пројекте: Изградња улице од О.Ш.,,Вук Караџић“ до улице Душана Вујошевића, Реконструкција западне трибине Градског стадиона и Реконструкција подручног одјељења  О.Ш. ,, Радомир Митровић“  у насељу Доње Луге. Предсједник Богавац предочио је да би поновно покретање Рудника мрког угља било од велике важности и да се ту може заједничким напором дјеловати одмах, како би  се са потенцјалним инвеститиром наставили преговори и дошло до најреалнијег рјешења. Нагласио је да, сходно великом туристичком  и природном потенцијалу овог краја,  додатни напори се морају уложити у развој сеоског туризма,  као и у развој пољопривреде, што би додатно подстакло становништво на руралним подручјима за останак на селу.

Према ријечима министра Милатовића, Влада је спремна да пружи подршку локалној самоуправи у свим сегментима развоја, прије свега кроз програм инвестиција, како би се крај у којем гравитира Беране привредно и економски приближио резултатима које биљеже градови у другим регијама. Такође, за наредну годину је планиран износ од милион еура за потребе Програма за младе, а у чијем је фокусу оспособљавање и преквалификација заинтересованих за послове у ИТ сектору. Тако, млади ће добити прилику да стичу знање које ће им омогућити да нађу запослење како на домаћем тако и на међународном тржишту рада уз употребу онлине платформи. Како је казао, ускоро ће бити потписани уговори са корисницима средстава Програма подстицајних мјера за рурални туризам 2021-2022, а готово четвртина подржаних сеоских домаћинстава су из Берана. Подршка у овом дијелу биће настављена током наредних година што је додатна шанса за развој туризма и аутентичних туристичких производа. Исто тако, природни потенцијали Берана ће бити уврштени у цјелину са осталим општинама сјевера, што ће умањити неравномјеран развој који је годинама карактеристичан за овај дио Црне Горе, ријечи су министра Милатовића. С обзиром да је као највећи проблем у Беранама  представља велика стопа незапослености, коју је проузроковало изумирање привредне дјелатности,  министар је као једно од рјешења, за следећу годину, најавио посебну линију Програма за унапређење конкурентности која ће се односити искључиво на сјевер, а подразумијевати рефундирање 80% уложених средстава.

На састанку је посебно је наглашено да Беране мора постати пожељно мјесто за живот, посебно младим људима који ће у наредним годинама бити носиоци економске активности, а уз валоризацију потенцијала поготово у домену туризма и пољопривреде.

Састанку су присуствовали , испред Министарства, в.д. директорице за рад и запошљавање Јевросима Пејовић, в.д. директора за инвестиције у туризму Марко Вукашевић, в.д. директорице за индустријски и регионални развој Рената Милутиновићи и пр сарадник Бојана Зулић, испред Општине Беране потпредсједник Дарко Стојановић, шефица Кабинета предсједника Дубравка Јованчевић, секретар за финансије Бојан Радошевић, секретар за инвестиције и пројекте Свето Митровић,  директор Туристичке организације Иван Радевић и шефица ПР Бороа Ирина Зечевић.

У оквиру посјете министар Милатовић посјетиo je беранску Гимназију,  након чега је планиран састанак са локалним привредницима у Регионалном бизнис центру, гдје ће се сусрести и са директором РБЦ-а Небојшом Бабовићем.