„Бизнис зона „Рудеш“ се у Беранама простире на 16, 6 хектара површине. Има преко 30 парцела и неколико објеката. Потенцијални инвеститори могу да добију земљиште готово бесплатно. Олакшице које се дају корисницима огледају се кроз ослобађање свих локалних такси, у готово стопроцентном износу“, казао је, између осталог, менаџер Општине Владимир Ђаковић.

текст

Скупштина Општине Беране је на петој редовној сједници, одржаној 4. јуна 2019. године, донијела Одлуку о проглашењу бизнис зоне „Рудеш“. Одлука има за циљ подршку економском развоју општине, подстицање инвестиција и отварања нових радних мјеста.

Бизнис зона се у Беранама простире на 16, 6 хектара површине и обухвата низ привредних дјелатности.

„Привредне области које су обухваћене програмом бизнис зоне су: дрвна, агро и прерађивачка индустрија, прерада прехрамбених млијечних производа и других безалкохолних пића, затим готових јела, производа меса, месних производа, те скадиштење и хладњаче. Ту су информације и комуникације, стручне – научне дјелатности, као и магацини полуотвореног и затвореног типа, радни погони прераде, дораде, паковња и експедиције, робно дистрибутивни центри, ако и друге услужне дјелатности“, казао је менаџер Ђаковић.

Новина у оснивању бизнис зоне јeсте да је прилагођена сви важећим државним законима, да има потребне сагласности Министарства економије и Агенције за заштиту конкуренције, затим да је на основу прилагођавања потенцијална понуда у бизнис зони таква да потенцијални инвеститори могу да преузму, односно закупе земљиште по симболичној цијени 0,05 € – што је пет центи на годишњем нивоу, у периоду од пет до тридесет година – у зависности од своје дјелатности.

Олакшице које се дају корисницима бизнис зоне огледају се кроз ослобађање свих локалних такси, у готово стопроцентном износу. Такође, оне се у бизнис зони могу комбиновати са државном помоћи тако да потенцијални инвеститори у неким случајевима, на основу висине своје инвестиције, могу да остваре поврат уложеног новца и чак до 70%„, наводи менаџер.

Бизнис зона у Беранама има преко 30 парцела и неколико објеката, који ће према његовим ријечима, радо бити уступљени потенцијалним инвеститорима.

„Бизнис зона има веома добру саобраћајну инфраструктуру. Општина Беране је ове године за сва потребна улагања у бизнис зони опредијелила буџет у висини од око 30.000 евра, тако да ће радови убрзо почети“, истиче Ђаковић.

Финансијске олакшице у Бизнис зони односе се на улагања у имовину, трошкове зарада за отварање нових радних мјеста и трошкове улагања у инфраструктуру.

„Циљ оснивања бизнис зоне „Рудеш“ је отварање нових радних мјеста у Беранама, које важе за град са највећом незапосленошћу у Црној Гори. Очекујемо да се захваљујући олашицама у бизнис зони, у Беранама до краја 2019. године отвори најмање 20 радних мјеста„, закључио је општинкси менаџер на крају.