Очигледно је да се наставља неправедна политика Владе Црне Горе према Општини Беране, у овом случају класична отимачина од стране Министарства просвјете. Наиме, ових дана, иако још увијек није окончан судски спор, у просторије Универзитетског центра, врши се усељавање ђака, чиме ресорно министраство социјалдемократа коначно претвара ово здање у приватно предузеће СД-а, не поштујући локалну политику, и не водећи нимало рачуна о развојној политици нашег града.

Истине ради, земљиште на ком се налази овај објекат био је у власништву Општине Беране, које је у том правцу 2010. године добило и грађевинску дозволу за реконструкцију поменутог објекта, да бисмо од стране Министарства одрживог развоја и туиризма добили и употребну дозволу 2017. године.

На жалост, на волшебан начин, 2018. године ово здање прелази у руке Владе Црне Горе, односно њеног Универзитета, чиме је прекршен сваки начин договора и одбијена рука сарадње пружена са наше стране.

Једино што је преостало нашој Општини је да правду потражи судским путем и у управном поступку докажемо оно што је свима добро познато, а то је да је имовина Општине Беране отета и предата Влади Црне Горе. О свему овоме смо упознали и предсједника Владе. Судски спор још увијек није завршен.

На жалост, последња дешавања говоре да СД-у и њиховом Министраству просвјете ни најмање није стало да Беране буде универзитетски центар у правом смислу те ријечи. Недобијене акредитације за нове студијске програме, за шта су постојали капацитети у овој згради, непостојање воље и жеље да се реконструише школа на Доњим Лугама, иако је Општина урадила свој дио посла уз готов пројекат, говоре у прилог тези да су ускостраначки интереси социјалдемократа изнад интереса беранске локалне управе.

И коначно, можемо очекивати ових дана да се овај објекат буду смјештене и општинске просторије социјалдемократа или њима блиских партија, чиме би и коначно био заокружен пројекат отворене отимачине, који се спроводи према Беранама.

Без обзира на овакву погубну политику Владе Црне Горе према нашем граду чиме Универзитетски центар губи свој основни смисао, локална управа наставља са својом одговорном, развојном политиком у интересу својих Беранки и Беранаца.