„Бесправна градња повећава трагичне ефекте од земљотреса, те је поштовање прописа као превентивна заштита“, заједнички је оцијењено на стручном скупу у Подгорици, организованом поводом обиљежавања четрдесетогодишњице разорног земљотреса у Црној Гори, којем је присуствовао и потпредсједник општине Беране Раде Кљајић.

Овим приликом, на скупу су говорили, министaр одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директорица Директората за грађевинарство Татјана Вујошевић.

„Поштовањем планова и процедура и борбом са дивљом градњом могу се смањити сеизмолошки ризици“, казао је министар Радуловић.

„Борбом против бесправне градње чувамо животе људи, јер анализе земљотресних катастрофа у новије вријеме показују да су трагични ефекти најнаглашенији у просторима са бесправним објектима и оним код којих је изостало поштовање савремених архитектонско-грађевинских стандарда. Зато је на свима нама, а посебно на струци, да градимо по прописима и да што више смањимо сеизмички ризик. Да поштујемо планове и процедуре, да уважимо простор и природу око нас“, поручио је, између осталог, на стручном скупу министар одрживог развоја и туризма.

Подсјећања ради, разорни земљотрес, који се догодио 15. априла 1979. године у 7:19 часова, имао је јачину од седам степени Рихтерове скале, односно девет степени Меркалијеве. Потрес тла трајао је десет секунди и углавном се осјетио дуж црногорске и албанске обале, тешко оштетивши старе градове Котор, Будву, Херцег Нови, Бар и Улцињ. У земљотресу је погинула 101 особа док је више од хиљаду повријеђено, а око 80 000 људи остало је без крова над главом.