Наше суграђанке, Надица Обадовић и Сузана Дошљак, професорица разредне наставе по занимању, у причу са сувенирима су ушле прије годину дана и то захваљујући пројекту „Будимо креативни“ – намијењеном особама са инвалидитетом. Пројекат је финансирао Завод за запошљавање Црне Горе, а спроводиле су Општина Беране и Туристичка организација из нашег града.

suveniri berane

„Последњих годину дана радимо ручну израду сувенира и украсних предмета са мотивима Берана. Томе је претходила обука у трајању од три мјесеца у средњој стручној школи „Вукадин Вукадиновић“. Пројекат се састајао из мотивације, обуке, након тога рада и на крају запослења. Израђујемо сувенире од различитих материјала и предмета. Све зависи од идеје коју имамо и материјала које посједујемо“, причају наше суграђанке.

Прављење сувенира је комбинација креативности и вјештих руку, и сам процес, према њиховим ријечима, није физички захтјеван.

„Сувенир је нешто што је успомена за понијети, мале цијене, лак за транспорт и да има аутентичност мјеста на које се односи“, објашњавају оне.

Прва сувенирница у Беранама биће смјештена у туристичкој кућици која се налази преко пута зграде Општине.