У организацији КУД – а „Дуга“, Удружења фолколорних ансамбала Црне Горе и ЈУ Центар за културу, а под покровитељством Општине Беране, у петак је одржана Прва смотра фолколорних ансамбала за дјецу до 12 година под називом „Малени чувари традиције“.

На смотри коју је свечано отворио Милош Раковић, секретар Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности Општине Беране, наступило је 11 културно – умјетничких друштава из Црне Горе, као и КУД „Лим“ и КУД „Дуга“ из града домаћина.

,,Бројка од 360 учесника , односно 13 ансамбала који вечерас учествују на смотри фолклора за дјецу, показује да нас је све заједно у оволиком броју окупио фолклор, чији је значај немјерљив. Фолколор, сложићете се, није само забава и посезање за традиционалним ритмом, музиком или пјесмом на окупљањима и прославама, већ је његов значај много већи. Фолклор је једнако ствар наслеђа, културе и идентитета. Без фолклора  тешко би данас знали ко смо били и ко смо данас”, казао је Раковић и захвалио Културно умјетничком клубу ,,Дуга” на сарадњи и иницијативи да  баш Беране буде домаћин овог фестивал.

Првој смотри фолколорних ансамбала за дјецу до 12 година претходио је дефиле учесника у народним ношњама од Јасиковца, кроз главну градску улицу до Центра за културу. Током боравка у Беранама учесници смотре имали су прилику да обиђу и ЈУ Полимски музеј.

У име организатора присутне су поздравили Маријана – Маја Дакић, директорка и кореографкиња КУД – а „Дуга“ и Предраг Шушић, предсједник Удружења фолколорних ансамбала Црне Горе. Програм је водила Горица Ћулафић, уредница културних програма у Центру за културу .