У суботу, 19. марта 2016 године, у 20:30ч , преко двије милијарде људи из 7000 градова широм свијета ће се придружити глобалној кампањи Сат за Планету и дати свој допринос гашењем свјетла на 60 минута- и на тај начин послати снажну поруку да су спремни да предузму личне кораке и промијене свакодневне навике који могу допринијети очувању планете и животне средине.

Општина Беране се и ове године прикључује акцији тако што ће  искључити градску расвјету у улицама Мојсија Зечевића и Полимској, као и расвјету на згради Општине.

Свјетски фонд за природу (WWФ) по јубиларни, десети пут организује кампању Сат за Планету и настоји да едукује грађане широм свијета о рационалном коришћењу енергије и свим другим чиниоцима за које се сматра да су узрочници климатских промјена. Сама акција гашења свјетла на 60 минута је симболичан начин, односно перформанс који настоји да скрене пажњу на проблеме у средини у којој живимо на занимљив начин.

Сат за Планету је кампања којој се прикључују како појединци, тако и организације, институције и компаније са циљем да пошаљу снажну поруку да свако има одговорност према животној средини као и да преузимање индивидуалних корака може допринијети добробити планете и свих нас. Ове године, акценат је стављен на локалне проблеме везане за климатске промјене и на решавање тих проблема. Обзиром на честа прекорачења граничних вриједности загађујућих материја у ваздуху у више градова у Црној Гори, одлучили смо да скренемо пажњу на потребу за већим коришћењем градског саобраћаја, као и коришћење бицикла за свакодневне активности, обзиром да је саобраћај један од узрочника загађења ваздуха.

Овим путем позивамо све грађане, организације, компаније, институције и градове да буду дио овог догађаја и да покажу одговорност према животној средини гашењем свјетла на 60 минута.

Организација Сата за Планету ове године је подржана од стране компаније Телеком кроз пројекат „То је и моја одговорност“ а у Црној Гори га спроводи НВО „Green Home