Општина Беране учествоваће у акцији „Let’s do it Montenegro!“, којом се 14. септембра обиљежава Свјетски дан уклањања отпада. Под слоганом „Настављамо другачије“ иницијатор и носилац ове акције у Црној Гори је Асоцијација за демократски просперитет – Зид, из Подгорице.985a62ad0e029198bbfadc92e19b0a8bНајвећа грађанска акција у историји планете „Let’s do it!” окупиће тога дана милионе људи из 150 држава широм свијета.

У нашем граду ова акција обухвата чишћење зелених површина код градске обилазнице и аеродромске писте. Окупљање учесника и почетак акције је у петак 14. септембра, у 09.00 сати, на аеродромској писти, у дијелу који се налази у непосредној близини градског гробља.

Позивамо све организације, институције, школе, клубове и компаније да буду дио овог јединственог догађаја и узму учешће у најмасовнијој акцији на свијету.

Напомене ради, 2016. године овој акцији у Црној Гори одазвало се више од 11. 000 грађана, а 2014. њих 3.100, који су уклонили више од 1.850м³ отпада у 21 општини.

Покрет „Let’s do it!“ настао је прије шест година у Естонији, тада је за један дан 50.000 грађана ове балтичке државе уклонило 10.000 тона отпада. Идеја водиља овог покрета је изградња јаке социјалне мреже која би се бавила рјешавањем проблема локалне заједнице, таква мрежа би окупила представнике јавног, приватног и цивилног сектора.

Покрет „Let’s do it!“ прерастао је временом у глобалну мрежу сачињену од више милиона волонтера из преко 150 држава, који су у својим државама организовали бројне акције чишћења.

Из АДП – Зид поручују да је циљ ове акције подстицање свих грађана Црне Горе, без обзира на године и посао који обављају, и без обзира на поријекло и различите припадности, на активније учешће у животу своје заједнице.

„Акција жели да покаже да малим доприносом можемо велике ствари учинити реалним. Свака од општина у Црној Гори има велики проблем са одлагањем и трајним санирањем отпада. Нелегално одлагање отпада довело је до значајног девастирања животног простора и свакодневно доводи у опасност многе грађане. Овај проблем може се ријешити само заједничким и организованим дјеловањем“, закључили су на крају.

banerlijevo