Делегација Црне Горе, на челу са предсједником општине Беране Драгославом Шћекићем, а у саставу: Мирослав Шћепановић, директор Дирекције за Европу у Министарству вањских послова и европских интеграција, Зоран Ђукановић, Управа за дијаспору,  Раде Кљајић, потпредсједник општине и берански привредници Ален Кораћ и Славко Шћекић, боравила је у петодневној посјети граду Адана у Турској. Цногорску делегацију дочекали су амбасадор Црне Горе у Турској Бранко Милић и секретарка Амбасаде Јована Кривокапић.

Том приликом предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и предсједник општине Караисали Садетин Аслан, у присуству градоначелника Града Адане (Турска) Хусеина Созлуа, потписали су Споразум о сарадњи између Општине Беране и градске општине Града Адане, Караисали.

gradonacelnik adane kabinet

Потписивању споразума, поред црногорске делегације и града домаћина, присуствовао је и наш амбасадор Бранко Милић, који је током боравка делегације у Турској присуствовао свим састанцима.

Потписаним Споразумом предвиђена је широка сарадња у области економије, културе и спорта,  а превасходно у области привреде. Договорена је и узвратна посјета за мјесец јул, када ће делагација Адане посјетити Беране, након чега ће бити јаснија евентуална поља за инвестирање и развој малог и средњег бизниса.

Иницијативу за склапање сарадње између општине Беране (Црна Гора) и града Адана (Република Турска) иницирало је ,,Удружење социјалне солидарности и културе исељеника Југославија – Црна Гора”, чији је оснивач и први предсједник Удружења исељеника у Истанбулу и Турској Бедри Гул – Шефко Муковић, а актуелна предсједница Удружења исељеника из Црне Горе у Адани је госпођа Зулејха Озбек – поријеклом Хасанбеговић.

Делегација Берана, предвођена предсједником Драгославом Шћекићем,  обишла је и Берзу робе и новца града Адане, чији годишњи профит износи шест милиона лира, гдје се састала са директором Берзе Шахином Билгићем и његовим сарадницима. Том приликом упознали су домаћине са привредном ситуацијом у Црној Гори и Беранама, као и потенцијалним могућностима инвестирања у нашу привреду.

privredna komora

Посјећена је и Привредна комора, гдје се делегација Берана сусрела са предсједником Зеки Киванћом. На састанку са домаћином презентирани су привредни потенцијали Адане, Црне Горе и Берана. Представници Општине Беране привредницима града Адана представили су потенцијалне могућности за улагање у привреду Црне Горе и општине Беране.

trgovačka komora

Представници делегације су потом посјетили Индустријску комору града Адане, гдје су са предсједником Трговинске коморе Атилом Меневше разговарали о потенцијалима и ресурсима са којима располажу Општина Беране и Црна Гора, а све у циљу постизања економске сарадње између општине Беране и града Адана, односно Црне Горе и Турске.

sastanak guverner

Потом је наша делегација посјетила и Гувернера града Адане Мустафу Бујук. Том приликом предсједник општине Драгослав Шћекић и амбасадор Црне Горе у Турској Бранко Милић разговарали су о јубилеју поводом десет година од независности Црне Горе који се ове године обиљежава, као и десетогодишњици поновног успостављања дипломатских односа између Црне Горе и Турске, и богатој историји ове двије државе.

opština karaisali

Другог дана, наша делегација посјетила је градску општину Караисали, гдје су ближе упознати са привредним, туристичким, хидро и другим потенцијалима ове турске општине. Домаћин је представнике Општине Беране упознао са привредом Општине Караисали, обиђена су хидроенергетска постројења мХе  која су власништво Општине Караисали. Делегација је посјетила и чувени мост Варда на жељезничкој прузи који је грађен од 1907-1912. године, а који је заштитни знак и по чему се препознаје Адана и Караисали.

Наредног дана обишли су културно- историјске споменике који се налазе у општини Џеихан, гдје су се сусрели са предсједником ове општине Алемдаром Озтурком и његовим сарадницима. Потом је делегација Црне Горе посјетила приморску општину Јумурталик, и том приликом на састанку са тамошњим предсједником општине размјенили су информације о општинама и потенцијалима Црне Горе и Општине Беране у области туристичке привреде.

Адана је један од највећих индустријских центара Турске и пети по величини град у овој земљи.

gradonac adane

Представници општине Беране са домаћинима размијенили су пригодне поклоне.

Боравак црногорске делегације у Турској привукао је велику пажњу медија: