Беране су трећа општина Сјевера Црне Горе која улази у процес сертификације по  BFC SEE стандарду за развијање амбијента по мјери бизнис заједнице.

Предсједници Привредне коморе Црне Горе др Нина Дракић и Општине Беране Вуко Тодоровић потписали су Уговор о спровођењу поступка провјере локалне самоуправе у циљу добијања сертификата о испуњености стандарда  BFC SEE.

Подсјетимо, општина која улази у процес сертификације има рок од годину дана да кроз 10 области, у којима је разврстано више од 60 критеријума, увиди слабости и суштински унаприједи квалитет услуга, транспарентност, ефикасност и ниво комуникације са локалном пословном заједницом.

,,Задовољство ми је што сам данас имала прилику да са предсједником Општине Беране, господином Вуком Тодоровићем разговарам о могућностима заједничког рада на унапређењу инвестиционе климе и подршке привреди овога краја. Поред пословног амбијента, размотрили смо и могућности за реализовање заједничких активности на промоцији природних и привредних потенцијала Берана, те на који начин би Привредна комора могла дати допринос бољем презентовању ове општине страним инвеститорима“, казала је предсједница Привредне коморе др Нина Дракић.

Предсједница је изразила увјерење да локална привреда цијени проактиван приступ руководства општине да амбијент за привређивање учини што атрактивнијим, те да ће отпочињање процеса сертификације према  BFC  стандарду представљати додатни импулс њиховој интензивнијој сарадњи.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић изразио је задовољство због прилике да са гостима из ПКЦГ води квалитетан разговор о пословном амбијенту.

,,Сигуран сам да ће Општина Беране и Привредна комора добро сарађивати како на овом пројекту, тако и шире, те да ће то дати резултате. Привредна комора је институција која може доста да помогне нашој привреди. Као локална управа смо вољни да радимо на убрзаном развоју Берана, а у том духу је и потписивање овог документа. Процес сертификације ће имати утицај на локалну администрацију, како бисмо из њега учили и унаприједили наш рад”,  рекао је Тодоровић.

Саговорници су се сагласили да предуслов развоја Берана, али и цијелог Сјевера, представља путна је капитална инфраструктура, те да би изградња друге дионице ауто пута од Матешева до Андријевице требало буде приоритет доносилаца одлука у наредном периоду.

,,Беране ће изградњом инфраструктуре постати врло интересантно подручје за инвеститоре и желимо да будемо спремни да их усмјеримо на прави начин”, казао је Тодоровић, истичући повољности за смјештај производних капацитета које нуде постојећа и планирана бизнис зона.

Током састанка најављено је да ће Општина успоставити привредни савјет који ће имати важну консултативну улогу не само у области привреде, већ и на унапређењу администрације, те отклањању бизнис баријера. Такође, било је ријечи и о предстојећој, првој научној конференцији у Беранама, чији је циљ да се кроз синергију дође до рјешења за трасирање развоја града и спречавање миграција.

У раду састанка учествовали су предсједник СО Беране Новица Обрадовић, потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић, менаџер Општине Марко Лалевић и савјетница у  Служби предсједника Ана Секулић, као и савјетник предсједнице ПКЦГ Драгољуб Булатовић и директор Сектора за анализе истраживања Миљан Шестовић.