На овогодишњој европској размјени Еразмус+ која је одржана од 15. до 25. октобра у Луксембургу учествовало је шест земаља. Пројекат је окупио 40 представника из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине,Чешке, Бугарске и Луксембурга.

Еразмус+ је програм Европске уније намијењен финансирању пројеката, партнерстава, догађаја и мобилности у области образовања и обука, младих и спорта. Програм Еразмус+ покрива период од 2014. до 2020. године.

Тема овогодишње размјене је носила назив „Memories on Camera“. На веома инспиративан начин, путем медија и слика, учесници су могли да представе своју културу, традицију, обичаје и игре. Посебну пажњу привукле су интеркултуралне вечере, гдје је свака земља спремала своја интернационална јела.

Овог пута, Црну Гору је представило шест младих људи из Берана и један учесник са Цетиња.

Поносни на свој град и државу, они су достојно представили своју традицију и културу. На одушевљење осталих земаља, али и публике, ови млади креативни људи покупили су симпатије присутних, тако што су бројним играма дочарали црногорски дух и хумор.

Поред програма размјене, посебно искуство оставила је шетња Луксембургом, коју је организовала Јелена Лутовац, иначе секретар удружења МБ „Дапсиће“. Том приликом, сви присутни су имали част да упознају културу и виде знаменитости Луксембурга и наравно један дио вечерњег провода.

„Оно што ће нам остати у сјећању су предивна дружења и драгоцјена познанства. Постао сам богатији за још једно искуство и драго ми је што сам упознао људе из различитих земаља и њихову културу“, рекао је један од учесника размјене Дејан Дашић.

Учесници су имали ријечи хвале за организаторе.

„Посебну захвалност дугујемо нашим људима који живе у Луксембургу, који су уз велики труд и срдачност учинили да се заиста осјећамо као код своје куће. Радујемо се поновном дружењу, са жељом да и наш град буде једном домаћин размјене“ , истакла је Вања Драгојевић.

Организатор европске размјене Еразмус+ је Удружење МБ „Дапсиће“ из Луксембурга, чији су чланови поријеклом из Берана, тачније Дапсића.