Начелник Инфективног одјељења беранске Опште Болнице, проглашене за Ковид болницу за сјевер Црне Горе, др Милован Живковић саопштио је на петој сједници Општинског тима за заштиту и спашавање Општине Беране да се на болничком лијечењу од коронавируса у овој здравственој установи налазе четири особе које су стабилног здравственог стања, док је њих десет на кућном лијечењу. Уједно је истакао да ниједна инфицирана особа није са подручја општине Беране.

Апел грађанима да се придржавају мјера, у Беранама до данас нема инфицираних коронавирусом

„Под здравственим надзором Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља Беране, која покрива општине Беране, Андријевица, Петњица, Плав и Гусиње, укупно је 428 лица. Последњих дана тај број је повећан јер долазе људи из карантина гдје су провели 14 дана и настављају још 14 кући у самоизолацији“, казала је на сједници Општинског тима, директорка ове здравствене установе др Зухра Хадровић.

Она је даље навела да је здравствени надзор завршен за укупно 77 лица.

„До сада је тестирано у нашој служби 66 особа, од тога су два случаја била позитвна а остали су били негативни. Ниједан није са територије општине Беране“, казала је директорка на сједници.

Она је подвукла да се мора порадити још више на поштовању привремених мјера НКТ-а за заразне болести Владе Црне Горе.

„Социјална дистанца се у већини случајева поштује у вријеме наредбе, док се прије тога не поштује. Морамо се усредсредити још више на поштовање мјера. Људи се крећу у групама, затим у у маркетима се не поштује социјална дистанца тј само до тренутка уласка у објекат. Тако да је епидимиолошки ризик присутан у великој мјери“, истакла је директорка Хадровић.

Начелник Службе заштите и спашавања Општине Беране Тихомир Богавац упознао је чланове тима да је координираним активностима ове Службе и Комуналног предузећа настављена активност свакодневног прања приградских и градских улица, као и тротоара, у циљу смањења ризика од ширења новог корона вируса.

“У првом кругу завршили смо спровођење опсежне акције дезинфекције јавних површина у оквиру прилаза, као и простора унутар самих установа здравствене заштите у Беранама – Дом здравља и Општа болница. Током другог круга дезинфековали смо прилазе и улазе стамбених зграда, као и просторе које користе државне и локалне институције у Беранама. Прије трећег круга, који ће почети ових дана, завршили смо и велику акцију дезинфекције свих стамбених зграда на подучју општине, као и избјегличког насеља Риверсајд”, казао је Богавац и апеловао још једном на грађане да покажу већу одговорност током радова које изводе на својим имањима и избјегну употребу отвореног пламена, како не би долазило до пожара и самим тим и капацитети Службе заштите били усмјерени на наведену акцију дезинфекције.

Апел грађанима да се придржавају мјера, у Беранама до данас нема инфицираних коронавирусом

Потпредсједник општине Марко Лалевић је истакао да је одлука потпредсједника Владе Црне Горе и предсједника Националног координационог тијела за заразне болести Милутина Симовића да Црна Горе не прихвати респираторе које је предсједник Србије Александар Вучић намјеравао да поклони нашој држави због ситуације са вирусом корона, крајње неодговорна и стиче се утисак мотивисана неким другим разлозима.

Маријан Рачић, командир Управе полиције ЦБ Беране, у свом извјештају је навео да су у претходном периоду одређене репресивне мјере односно да је поднијето осам кривичних пријава, којима је обухваћено укупно 12 лица.

“Један број случајева се односи на непоштовањe мјeрa да се у истом превозном средству налазе више од два лица, док су истали прекршили мјеру забране окупљања у становима”, казао је он.

Директор Комуналног предузећа Саво Вучетић саопштио је да Млијечна пијаца представља велики проблем због непоштовања социјалне дистанце и уједно најавио могућност затварања исте, док са Зеленом пијацом то није случај.

“Проблем и у овој ситуацији је неадекватно одлагање отпада од стране једног дијела грађана тако да апелујемо и овом приликом да се то не чини”, нагласио је директор овог предузећа.

Директор Црвеног крста Славко Јолић говорио је о њиховим активностима, као и да су заједно са међународном организацајом Хелп и ромском невладином организацијом обезбиједили пакете помоћи за 147 породица, док је још 400 лица на списку.

Директор Водовода и канализације Вуко Тодоровић, казао је да је ово предузеће организовало рад у групама поштујући мјере НКТ-а.

Састанку су присуствовали још потпредсједник општине и пресједавајући Раде Кљајић, начелник Комуналне полиције Александар Ојданић, секретар за финансије и економски развој Бојан Радошевић, директор Радио Берана Туфик Софтић, секеретар за инспекцијске послове Драган Зечевић и у име Завода за хитну медицинску помоћ у Беранама, докторка Андреја Бугарин.

Подсјећамо, Општински тим будно прати развој ситуације и у сарадњи са свим другим надлежним државним тијелима обавјештаваће грађане о свим битним детаљима и стварима које су од важности за функционисање локалне заједнице.