Предсједник Општине Беране састао се данас са амбасадорком Републике Бугарске у Црној Гори Њ. Е. Мегленом Плугчиевом. Општа болница Беране је захваљујући донацији Министарства вањских послова Бугарске, посредством амбасаде те републике у Црној Гори, опремила инфективно одјељење системом за кисеоник и oбезбиједила 19 хидрауличних кревета.

Предсједник Богавац изразио је задовољство поводом посјете Амбасадорке и истакао да су Бугарска и Црна Гора пријатељске земље. Вођена тим духом, Општина Беране настоји да са локалног нивоа пружа свој допринос у циљу његовања добре сарадње. Како је казао, овакви сусрети су од великог значаја, јер се кроз ову вриједну донацију Општој болници у ствари донирало свим грађанима Берана, пружајући им на тај начин квалитетну и сигурну здравствену услугу.

Амбасадорка Плугчиева, истакла је да је ово пријатељска помоћ од Бугарске за Општу болницу Беране. Донацијом у виду медицинских апарата су помагали скоро све градове у Црној Гори, али од великог значаја за њих је да се помаже сјевер Црне Горе.

„Наша Aмбасада је смјештена у Подгорици, али наш циљ је да обилазимо и друге градове у Црној Гори и на тај начину увидимо шта је битно и потребно и колико буде у нашој могућности помогнемо градовима на сјеверу Црне Горе. Велико ми је задовољство што сам данас овдје, што смо успјели да помогнемо Општој болници, а самим тим грађанима Берана.“

Богавац је говорио о финансијској кризи изазваној вирусом Корона, изазовима са којима се сусрела локална самоуправа и помоћ коју је пружила Општој болници. Истакао је да Општа болница у Беранама заслужује да буде Регионални болнички центар, и да је то кроз изазове кроз које су прошли за вријеме ковида својом стручношћу и доказали. Додаје да ће реализација те идеје коштати, али да вјерује да ће се иста спровести.

Пројект менаџерка општине Беране, Маја Пешић, истиче да Општа болница није имала централни кисеоник и да је то знатно отежавало рад здравствених радника, пружање помоћи пацијентима и ускрађивало њихово квалитетно лијечење.

Након састанка одржаног у кабинету предсједника Општине, амбасадорка
Плугчиева, предсједник Богавац и директор Опште болнице др Милорад Магделинић обишли су Инфективно одјељење, гдје је амбасадорка још једном исказала велико задовољство због реализације исте.

На конференцији за новинаре која се одржала у Општој болници Амбасадорка је казала да је Бугарска за претходне три године у реализацију осам пројеката у Црној Гори уложила 300.000 еура.

“Бугарска има програм који је намијењен за помоћ државама Западног Балкана и конкретно Црну Гору. Донирали смо средства за реализацију пројеката у здравственом сектору, образовању, екологији… Процес добијања пројекта тече тако што се до краја јуна подносе апликације, након чега амбасада прави кратку листу сачињену од три најважнија пројекта коју шаље у Софију. Тамо наше Министарство вањских послова узимајући у обзир различите критеријуме оцјењује пројекте и одобрава донације”, истакла је амбасадорка Плугчиева.

Беране је, како је казала, направило одличан пројекат који је реализован, у шта се увјерила посјетом инфективном одјељењу, гдје одлично функционише донирани систем за кисеоник.

“У овом тренутку је најважније да је одјељење празно. Такође, важно је да је наша помоћ усмјерена на Сјевер Црне Горе, јер је у општинама овог региона становништву она најнеопходнија. Ми смо прави пријатељи Црне Горе и пружамо конкретну помоћ и не радимо то само да би се причало о томе”.

Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац саопштио је да ће Бугарска помоћи изградњу ангио сале у Општој Болници и да ће амбасадорка Плугчиева представницима осталих амбасада у Црној Гори предочити овај пројекат како би га подржали.

“Потребна нам је помоћ за опремање ангио сале која би функционисала у оквиру нашег болничког центра, за шта је потребно између 650.000 и 700.000 еура. Амбасадорка ће представницима осталих држава представити наш пројекат како би и код њих могли да аплицирамо за потребна средства, а уз то нас је упутила и на ИПА ИИИ програм. Надам се да ће се пројекат ангио сале успјешно реализовати на задовољство свих становника сјевера, јер знамо да кардиоваскуларни болесници захтијевају хитну медицинску интервенцију и колики проблем за њих представља пут до Подгорице”, рекао је предсједник Богавац.

Директор Опште болнице Беране, Милорад Магделинић захвалио се амбасадорки Плугчиевој на вриједној донацији, чија је вриједност 35.000 еура без ПДВ-а.

“Раније наше инфективно одјељење није имало централни развод кисеоника, па је снабдијевање кисеоником било компликованије, теже за здравствене раднике и мање квалитетно за саме болеснике. Овим смо постигли бољу сигурност лијечења и обезбиједили већи комфор за болеснике и запослене. Такође, од добијених средстава од амбасаде, купили смо 19 квалитетних хидрауличних кревета који представљају велики напредак у комфору и амбијенту за лијечење наших пацијената”, истакао је доктор Магделинић.

Он је додао да је ОБ Беране препозната као установа са одличним стручним кадром, што је и доказала током ЦОВИД пандемије, када су у њој лијечени најтежи болесници са сјевера Црне Горе.