Приликом посјете општини Беране, шефица Делегације ЕУ је у присуству руководства Општине донирала рачунаре ђацима и студентима из социјално угрожених породица, као и корисницима Регионалног стамбеног пројекта.

Шефица Делегације Европске уније у Црној Гори амбасадорка Оана Кристина Попа посјетила је општину Беране, у оквиру своје прве радне посјете сјеверу Црне Горе.

В. д. предсједника Општине Беране Марко Лалевић пожелио је добродошлицу уваженој гошћи и захвалио се на досадашњој сарадњи са Делегацијом Европске уније у Црној Гори.

Нагласио је да је велики дио улагања у наш град ишао управо преко ЕУ фондова из разлога што је раније, како је истакао „постојао маћехински однос државне власти према Беранама као опозиционој општини“.

Поменуо је два велика пројекта која су реализована захваљујући средствима Европске уније – Регионални стамбени пројекат (у оквиру којег су изграђене 4 стамбене јединице за расељена лица на Рудешу) и пројекат “Унапређење система водоснабдијевања, изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода” који представља једну од највећих инвестиција ЕУ у Црној Гори до сада. Вриједност првог је 3,5 милиона, а другог 13 милиона еура.

Предсједник Скупштине општине (СО) Беране Новица Обрадовић је у свом обраћању изразио задовољство посјетом амбасадорке Европске уније општини Беране.

Нагласио је напоре локалног парламента да ради и одлучује у складу са препорукама и добром праксом ЕУ.

Напоменуо је да тијело којим предсједава и одборници теже европским стандардима и улажу напоре како би са локалног нивоа допринијели путу ка Европској унији и што бржем учлањењу наше земље.

Маја Пешић је као пројект менаџер Општине представила рад општинског тима који ради на привлачењу ЕУ фондова и реализацији пројеката.

Навела је да је Општина Беране награђена као локална управа која је успјешно користила међународне фондове.

Поменула је веће пројекте које је реализовала Општина, а финансирала ЕУ и изразила задовољство досадашњом сарадњом. Истакла је да ће Општина Беране и у будућности наставити успјешно да користи претприступне фондове, и да ће, како је казала „у нама увијек имати поузданог партнера“.

Након састанака са руководством локалне самоуправе, амбасадорка је разговарала са корисницима пројеката које Европска унија финансира у Беранама.

“Свјесни смо изазова са којима се локалне заједнице суочавају и драго ми је да Европска унија помаже у овом региону на пуно начина. Наставићемо да подржавамо пројекте на сјеверу Црне Горе и доприносимо равномјернијем регионалном развоју земље,” саопштила је амбасадорка.

Шефица Делегације ЕУ је у Беранама заједно са руководством Општине обишла стамбене објекте изграђене у оквиру Регионалног стамбеног пројекта, у који је ЕУ уложила 3,5 милиона еура. Захваљујући овом пројекту, у Беранама су изграђене 4 стамбене зграде за расељена лица која су претходно годинама живјела у тешким условима.

Осим тога, ЕУ тренутно улаже око 5 милиона еура у различите пројекте прекограничне сарадње у којима учествују корисници из Берана и Рожаја.

Ови пројекти пружају подршку локалним заједницама у бројним областима, укључујући заштиту здравља и животне средине, развој културе, туризма, пољопривреде, предузетништва и самозапошљавања, као и управљање ванредним ситуацијама, и размјену младих.

“Драго ми је да сам овдје и да сам се увјерила да ЕУ сарађује са партнерима у свим дјеловима земље, како би се унаприједио квалитет живота људи и дао допринос позитивним промјенама у заједницама широм Црне Горе,” закључила је амбасадорка Попа.

Приликом посјете општини Беране, шефица Делегације ЕУ донирала је, у присуству руководства Општине, рачунаре ђацима и студентима из социјално угрожених породица, као и корисницима Регионалног стамбеног пројекта.