Поводом одржавања ревије „Дани чешког филма“ у Црној Гори, односно пројекције филма „Гангстер КА“ у Беранама,  јуче је у званичној посјети нашој општини боравио амбасадор Републике Чешке у Црној Гори Карел Урбан са сарадницима.

На састанку са предсједником општине Драгославом Шћекићем било је ријечи о различитим темама.

,,Задовољство нам је да будемо домаћини представницима других  држава у нашој Црној Гори, односно у Беранама. Драго нам је што инвеститори из Чешће имају имају намјеру да улажу и прошире своја пословања у Црној Гори. С обзиром да је Беране некада било препознатљив индустријски град, локална управа улаже напоре да након транзиционог периода  у знатној мјери подстиче привреднике да развијају свој бизнис“- истакао је предсједник.

Како је казао, протеклих година забиљежен је раст пословања малих и средњих предузећа у Беранама, односно покретање мање производње, развоја трговине и сл. Осврнуо се на рад Рудника мрког угља у Беранама, припремне активности  за рад мини хидро централа, потенцијале  који  се тичу обновљивих извора енергије, саобраћајну и другу инфраструктуру. Предсједник Шћекић, предочио је и будуће планове и пројекте Општине Беране.

Чешког амбасадора занимала је актуелна ситуација, као и могућности привредног и економског развоја. Разговарало се о будућој сарадњи у области туризма, инфраструктуре, енергетике и сл.  Како је истакао, представници Чешке привредне коморе изражавају интересовање за отварање фабрика на сјеверу Црне Горе и додао да је важно са истима увезати наше привреднике у циљу размјене  искустава и сарадње.

Представници беранске фирме ,,Десетка“, Дамјан Ћулафић и Мило Булатовић, говорили су о пословању фирме и сарадњи коју имају са свјетским и комапанијама у региону  и изразили интересовање за сарадњу са чешким фирмама.

Сасатанку су присуствовали замјеница чешког амбасадора Јана Калман, асистент Мирослав Машковић, потредсједник општине  Беране Раде Кљајић, руководилац Службе предсједника Дубравка Јованчевић и савјетница у Служби Ирина Зечевић.